Navegando por Autor "Carvalho, Cássia Regina Limonta"
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Item Avaliação de cultivares de mangueira selecionadas pelo Instituto Agronômico de Campinas comparadas a outras de importância comercial(2004) Carvalho, Cássia Regina Limonta; Rossetto, Carlos Jorge; Mantovani, Dilza Maria Bassi; Morgano, Marcelo Antônio; Castro, Josalba Vidigal de; Bortoletto, NelsonTwo new mango cultivars, IAC 103 Espada Vermelha and IAC 109 Votupa, resistant to the mango wilt caused by the fungus Ceratocystis fimbriata and selected by the "Instituto Agronômico de Campinas" (IAC), were compaired to four Floridian cultivars used for commercial production in the State of São Paulo: Tommy Atkins, Van Dyke, Palmer and IAC Haden 2H. This last one is a clone selected from the Haden 2H cultivar. The yield capacity of the cultivars was evaluated in a field experiment with six cultivars, five replications and three plants per plot, using a completely randomized blocks design, in Votuporanga, State of São Paulo. The yield, resistance to diseases and fruit-fly as well as physical and chemical parameters of the fruits were evaluated. The cultivar Palmer was the most productive, with good adaptation to the local soil and climatic conditions. 'Haden 2H' was the most susceptible cultivar. There was no cultivar resistant to all diseases and 'Espada Vermelha' showed some resistance to fruit-fly. The proportion of peel, pulp and seeds of the fruits were evaluated. The cultivar Votupa showed the highest percentage of pulp, which was similar to the commercial cultivars Van Dyke, Tommy Atkins and Palmer. To evaluate the nutritive value of the cultivars, the chemical composition of the fruits were made in "Instituto Agronômico de Campinas" and "Instituto de Tecnologia de Alimentos", both located in Campinas, State of São Paulo. The fruits were analysed for pH, soluble solids (ºBrix), total acidity, lipids, total protein, residual fixed minerals (ash), pectin, ascorbic acid, total carotene, total alimentary fibers, total carbohidrates and calories, and the content of calcium, cupper, iron, phosphorus, magnesium, manganese, potassium and zinc. The cultivar "Espada Vermelha" differed from the others by the chemical parameters, mainly in the mineral composition and in the content of total carotenoids and lipids, which provided intense flavor and coloration to its fruits. 'Votupa', 'Palmer' and 'Van Dyke' presented higher acidity and caloric fruits, whereas 'Espada Vermelha', 'Tommy Atykns' and 'Haden 2H' had fruits less caloric and with lower acidity. Duas novas cultivares com resistência à seca-da-mangueira obtidas pelo Instituto Agronômico de Campinas, IAC 103 Espada Vermelha e IAC 109 Votupa, foram avaliadas em comparação com quatro cultivares de origem americana cultivadas no Estado de São Paulo: Tommy Atkins, Van Dyke, Palmer e IAC Haden 2H. Esta última é um clone selecionado da 'Haden 2H'. Foram avaliadas a produção, resistência às doenças e mosca-das-frutas bem como as características físicas e químicas dos frutos. A produtividade das cultivares foi avaliada em Votuporanga-SP, utilizando um ensaio em blocos completos ao acaso, com as seis cultivares e cinco repetições, com três plantas por parcela. A cultivar Palmer mostrou-se a mais produtiva, revelando boa adaptação às condições edafoclimáticas do local. Nenhuma cultivar foi resistente a todas as doenças, e a 'Haden 2H' foi a mais suscetível. A 'Espada Vermelha' mostrou-se resistente à mosca-das-frutas, e a 'Votupa' apresentou a maior porcentagem de polpa, próxima à das comerciais 'Van Dyke', 'Tommy Atkins' e 'Palmer'. O valor nutritivo e a composição química dos frutos foram avaliados no Instituto Agronômico e no Instituto de Tecnologia de Alimentos, em Campinas. A cultivar Espada Vermelha distinguiu-se das demais por ter apresentado características diferenciadas em alguns dos parâmetros químicos avaliados, principalmente quanto aos teores de minerais, carotenóides totais e de lipídeos, que proporcionaram intenso aroma e coloração aos seus frutos. 'Votupa', 'Palmer' e 'Van Dyke' apresentaram frutos mais ácidos e mais calóricos, enquanto as cultivares Espada Vermelha, Tommy Atykns e Haden 2H mostraram frutos de baixa acidez e de menor valor calórico.Item Conservação refrigerada de cherimóia embalada em filme plástico com zeolite(2002) Melo, Marcelo Rosa; Castro, Josalba Vidigal de; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Pommer, Celso ValdevinoFruits of cherimoya (Annona cherimola Mill.) cv. Fino of Jete were harvested from an orchard situated in Conceição dos Ouros - MG, Brazil, in March 2000. The purpose of this experiment was to evaluate the post harvest conservation of fruits packed with zeolite films. Fruits with better quality were selected and divided into two treatments: a) packed with polyethylene coextrused film with incorporation of a mineral called zeolit; b) control (without plastic film). The fruits were packed in cardboard boxes and cold-stored at 12 ± 1 ºC; 90%-95% of RH for four weeks in Instituto Agronômico, Campinas, Brazil. Mass loss of the fruits, external color, appearance, firmness, total soluble solids, total titrable acidity and ratio were evaluated during four weeks. It was noticed that control fruits start to show physical and chemical changes from the 2nd until the 3rd week. In the third week the control fruits were rather depreciated, while the zeolite treatment maintained almost unchanged the physical and chemical characteristics evaluated. It was concluded that fruits could be maintained under cold storage for two weeks, while the fruits packed with zeolite films could be stored for four weeks at 12±1 ºC and 90%-95% RH. Com o objetivo de avaliar a eficiência da embalagem plástica "zeolite" no retardamento da maturação de cherimóias, mantidas sob armazenamento refrigerado, colheram-se frutos de cherimóia (Annona cherimola Mill.), cv. Fino de Jete, de pomar comercial de Conceição dos Ouros (MG), no início de março de 2000. Selecionaram-se frutos de boa qualidade, os quais foram submetidos a dois tratamentos: a) embalados com filme de polietileno coextrusado com incorporação de mineral tipo zeólito (zeolite) e b) controle (sem filme plástico). Os frutos foram colocados em caixas de papelão e submetidos ao armazenamento refrigerado (12 ± 1 ºC; 90% a 95% de umidade relativa - UR) no Instituto Agronômico, em Campinas (SP). Avaliaram-se nos frutos: a perda de massa, a coloração externa, a aparência e a firmeza. Determinaram-se na polpa, o teor de sólidos solúveis totais (SST), o pH, o teor de acidez total titulável (ATT) e a relação SST/ATT, ao longo de quatro semanas. Observou-se que os frutos do controle começaram a apresentar alterações físicas e químicas a partir do intervalo entre a segunda e a terceira semana de avaliação, apresentando-se consideravelmente depreciados na terceira semana, enquanto o tratamento com "zeolite" proporcionou melhor conservação dos frutos, até a quarta e última avaliação, tanto no aspecto estético, quanto nos atributos internos. Concluiu-se que os frutos não embalados podem ser conservados até por duas semanas em câmara a 12 ºC e 90% a 95% de UR e os embalados em "zeolite", mantidos sob essa temperatura até por quatro semanas.Item Conteúdo cianogênico em progênies de mandioca originadas do cruzamento de variedades mansas e bravas(2004) Valle, Teresa Losada; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Ramos, Maria Teresa Baraldi; Mühlen, Gilda Santos; Villela, Omar VieiraCassava varieties are popularly separated by taste as bitter or sweet cultivars. Roots of bitter cultivars have a high HCN content (over 100 mg HCN equivalent/kg fresh roots) and are consumed only after processing, as flour, starch and other products. Sweet cultivars have low HCN content and can be consumed without any kind of processing. With the purpose of studing the possibility of using bitter varieties in the breeding of sweet cassava varieties, crosses were made between the different types of varieties to verify the cyanogenic profile of the segregating progenies. Two sweet varieties (IAC 289-70, IAC 576-70) and a bitter variety (SRT-1330 Xingu) were pollinated by a sweet variety (SRT-797 Ouro do Vale). Crosses between sweet cultivars yielded progenies with 85.7% of individuals with a HCN content below 100 mg HCN equivalent/kg fresh roots, while only 31.3% of the individuals from crosses between sweet and bitter varieties were under this value. The average HCN content of the progenies was very similar to the average of parents. In all crosses most of individuals showed values between 50 and 100 mg HCN equivalent/kg fresh roots, even those derivated from the cross between sweet and bitter varieties. All crosses yielded transgressive segregants, with HCN content superior or inferior to either parent. The observed data show that the HCN content is a quantitative characteristic and that there is genetic variability allowing selections for high or low HCN content. Bitter cultivars may arise from crosses between sweet cultivars and sweet cultivars may be selected from crosses between sweet and bitter cultivars. As variedades de mandioca (Manihot esculenta Crantz ssp esculenta) são classificadas pela taxonomia popular em bravas e mansas. As bravas têm sabor amargo, contêm alto teor de glicosídeos cianogênicos (superior a 100 mg de equivalente HCN/kg de polpa fresca de raiz) e são consumidas após serem processadas na forma de farinha, fécula e outros produtos. As mansas ou doces não têm sabor amargo, contêm baixo teor de glicosídeos cianogênicos, são consumidas com ou sem qualquer processamento, principalmente por meio de preparados domésticos simples. Neste trabalho, foram feitos cruzamentos para verificar o perfil cianogênico das progênies segregantes visando utilizar variedades bravas no melhoramento de mandiocas mansas. Duas variedades mansas (IAC 289-70 e IAC 576-70) e uma brava (SRT-1330 Xingu) foram polinizadas com uma variedade mansa (SRT-797 Ouro do Vale). Dos cruzamentos entre variedades mansas, 85,7% dos genótipos apresentaram teores abaixo de 100 mg eq. HCN/kg de polpa fresca de raiz. Do cruzamento entre as variedades mansa e a brava, apenas 31,3% dos genótipos mostraram teores abaixo desse valor. A média das progênies foi muito próxima à média dos parentais. Em todos os cruzamentos, a maior freqüência de genótipos esteve na classe entre 50 e 100 mg eq. HCN/kg de polpa fresca de raiz, mesmo no cruzamento entre brava e mansa. Em todos os cruzamentos apareceram segregantes transgressivos para maior e menor potencial cianogênico em relação a qualquer parental. O tipo de segregação observada indica ser a cianogênese um caráter com herança quantitativa que, embora tenha algum grau de influência ambiental, torna possível a seleção de indivíduos com maior ou menor teor cianogênico devido à alta herdabilidade oriunda de ampla variabilidade genotípica. Assim, variedades bravas podem surgir como recombinantes de variedades mansas, sendo também possível selecionar variedades com baixo teor cianogênico em cruzamentos de mandiocas mansas com mandiocas bravas.Item Efeito da atmosfera modificada e da refrigeração na conservação pós-colheita de manga espada vermelha(2003) Pfaffenbach, Luciana Bittencourt; Castro, Josalba Vidigal de; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Rossetto, Carlos JorgeThe present research was aimed to evaluate the post-harvest behavior of mango Red Espada in refrigeration and the potencial of the modified atmosphere technology, tending to permit a best post-harvest conservation of mangoes. The modified atmosphere was obtained using PVC (6µm), PEBD (25µm), PEBD (25µm) with ethylene absorber sachet, permeable selective film with ethylene absorber in its structure (Conservax) and control (without film). The fruits were maintained at 12°C and 90% RH. The quality valuation occurred weekly after refrigeration and after permanence of fruits at ambient air temperature. Parameters as fruit weight loss, peel and fresh color, firmness, decay incidence, pH, total soluble solids, titratable acidity and their ratios were evaluated. PEBD+sachet affected positively the quality maintainence and Conservax harmed the maturity of mangos. Este trabalho visou avaliar o comportamento pós-colheita da variedade de manga Espada Vermelha em refrigeração e o potencial da tecnologia de atmosfera modificada na conservação pós-colheita. A atmosfera modificada foi conseguida através do uso de PVC (6µm), PEBD (25µm), PEBD (25µm) com sachê absorvedor de etileno de permanganato de potássio, filme de permeabilidade seletiva aditivado com absorvedor de etileno (Conservax) e controle (sem filme plástico). Os frutos foram mantidos a 12°C e 90% UR. A avaliação da qualidade foi feita semanalmente logo após a saída dos frutos da refrigeração e após a sua permanência por 4 dias, em temperatura ambiente. Foram feitas determinações de perda de peso individual dos frutos, evolução da cor da casca e da polpa, taxa de firmeza dos frutos, ocorrência de manchas deteriorativas, pH da polpa, teores de sólidos solúveis (°Brix), porcentagem de acidez (% de ácido cítrico) e cálculo da relação °Brix/acidez. PEBD+sachê influenciou positivamente a manutenção da qualidade e o Conservax prejudicou a maturação dos frutos de manga.Item Efeito da atmosfera modificada e da refrigeração na conservação pós-colheita de manga espada vermelha(2003) Pfaffenbach, Luciana Bittencourt; Castro, Josalba Vidigal de; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Rossetto, Carlos JorgeThe present research was aimed to evaluate the post-harvest behavior of mango Red Espada in refrigeration and the potencial of the modified atmosphere technology, tending to permit a best post-harvest conservation of mangoes. The modified atmosphere was obtained using PVC (6µm), PEBD (25µm), PEBD (25µm) with ethylene absorber sachet, permeable selective film with ethylene absorber in its structure (Conservax) and control (without film). The fruits were maintained at 12°C and 90% RH. The quality valuation occurred weekly after refrigeration and after permanence of fruits at ambient air temperature. Parameters as fruit weight loss, peel and fresh color, firmness, decay incidence, pH, total soluble solids, titratable acidity and their ratios were evaluated. PEBD+sachet affected positively the quality maintainence and Conservax harmed the maturity of mangos. Este trabalho visou avaliar o comportamento pós-colheita da variedade de manga Espada Vermelha em refrigeração e o potencial da tecnologia de atmosfera modificada na conservação pós-colheita. A atmosfera modificada foi conseguida através do uso de PVC (6µm), PEBD (25µm), PEBD (25µm) com sachê absorvedor de etileno de permanganato de potássio, filme de permeabilidade seletiva aditivado com absorvedor de etileno (Conservax) e controle (sem filme plástico). Os frutos foram mantidos a 12°C e 90% UR. A avaliação da qualidade foi feita semanalmente logo após a saída dos frutos da refrigeração e após a sua permanência por 4 dias, em temperatura ambiente. Foram feitas determinações de perda de peso individual dos frutos, evolução da cor da casca e da polpa, taxa de firmeza dos frutos, ocorrência de manchas deteriorativas, pH da polpa, teores de sólidos solúveis (°Brix), porcentagem de acidez (% de ácido cítrico) e cálculo da relação °Brix/acidez. PEBD+sachê influenciou positivamente a manutenção da qualidade e o Conservax prejudicou a maturação dos frutos de manga.Item IAC 1849 Polaco: carioca common bean cultivar with an early maturity and tolerance to seed darkening(2020) Chiorato, Alisson Fernando; Carbonell, Sérgio Augusto Morais; Bezerra, Luiza Maria Capanema; Esteves, José Antônio de Fátima; Gonçalves, João Guilherme Ribeiro; Silva, Daiana Alves da; Rovaris, Sara Regina Silvestrin; Spitti, Acácia Mecejana Diniz Souza; Benchimol-Reis, Luciana Lasry; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Barros, Vera Lúcia Nishijima Paes de; Freitas, Rogério Soares de; Ticelli, Marcelo; Gallo, Paulo BollerAbstract IAC 1849 Polaco is a common bean cultivar with a carioca (beige/cream-colored with brown stripes) seed coat, 75-day mean maturity , semi-upright plant architecture, tolerance to seed darkening, mean 1000-seed weight of 240 grams, resistance to the main diseases in common bean, and mean seed yield of 2464 kg ha-1 obtained in 18 experiments.Item IAC Nuance and IAC Tigre: common bean cultivars for special markets(2020) Carbonell, Sérgio Augusto Morais; Chiorato, Alisson Fernando; Bezerra, Luiza Maria Capanema; Gonçalves, João Guilherme Ribeiro; Silva, Daiana Alves da; Esteves, José Antônio de Fátima; Reis, Luciana Lasry Benchimol; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Barros, Vera Lúcia Nishijima Paes de; Freitas, Rogério Soares de; Ticelli, Marcelo; Gallo, Paulo BollerAbstract IAC Nuance and IAC Tigre are special common bean cultivars for consumption in Brazil and for international markets. IAC Nuance has a 75-day cycle, with cranberry type rajado (streaked/dappled) bean seeds. IAC Tigre has 85-day cycle, a cream-colored seed coat with brown specks (pinto bean type). These cultivars are moderately resistant to anthracnose, angular leaf spot, fusarium wilt, common bacterial blight, and bacterial wilt.Item IAC Nuance and IAC Tigre: common bean cultivars for special markets(2020) Carbonell, Sérgio Augusto Morais; Chiorato, Alisson Fernando; Bezerra, Luiza Maria Capanema; Gonçalves, João Guilherme Ribeiro; Silva, Daiana Alves da; Esteves, José Antônio de Fátima; Reis, Luciana Lasry Benchimol; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Barros, Vera Lúcia Nishijima Paes de; Freitas, Rogério Soares de; Ticelli, Marcelo; Gallo, Paulo BollerAbstract IAC Nuance and IAC Tigre are special common bean cultivars for consumption in Brazil and for international markets. IAC Nuance has a 75-day cycle, with cranberry type rajado (streaked/dappled) bean seeds. IAC Tigre has 85-day cycle, a cream-colored seed coat with brown specks (pinto bean type). These cultivars are moderately resistant to anthracnose, angular leaf spot, fusarium wilt, common bacterial blight, and bacterial wilt.Item IAC Nuance and IAC Tigre: common bean cultivars for special markets(2020) Carbonell, Sérgio Augusto Morais; Chiorato, Alisson Fernando; Bezerra, Luiza Maria Capanema; Gonçalves, João Guilherme Ribeiro; Silva, Daiana Alves da; Esteves, José Antônio de Fátima; Reis, Luciana Lasry Benchimol; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Barros, Vera Lúcia Nishijima Paes de; Freitas, Rogério Soares de; Ticelli, Marcelo; Gallo, Paulo BollerAbstract IAC Nuance and IAC Tigre are special common bean cultivars for consumption in Brazil and for international markets. IAC Nuance has a 75-day cycle, with cranberry type rajado (streaked/dappled) bean seeds. IAC Tigre has 85-day cycle, a cream-colored seed coat with brown specks (pinto bean type). These cultivars are moderately resistant to anthracnose, angular leaf spot, fusarium wilt, common bacterial blight, and bacterial wilt.Item IAC Nuance and IAC Tigre: common bean cultivars for special markets(2020) Carbonell, Sérgio Augusto Morais; Chiorato, Alisson Fernando; Bezerra, Luiza Maria Capanema; Gonçalves, João Guilherme Ribeiro; Silva, Daiana Alves da; Esteves, José Antônio de Fátima; Reis, Luciana Lasry Benchimol; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Barros, Vera Lúcia Nishijima Paes de; Freitas, Rogério Soares de; Ticelli, Marcelo; Gallo, Paulo BollerAbstract IAC Nuance and IAC Tigre are special common bean cultivars for consumption in Brazil and for international markets. IAC Nuance has a 75-day cycle, with cranberry type rajado (streaked/dappled) bean seeds. IAC Tigre has 85-day cycle, a cream-colored seed coat with brown specks (pinto bean type). These cultivars are moderately resistant to anthracnose, angular leaf spot, fusarium wilt, common bacterial blight, and bacterial wilt.Item IAC Nuance and IAC Tigre: common bean cultivars for special markets(2020) Carbonell, Sérgio Augusto Morais; Chiorato, Alisson Fernando; Bezerra, Luiza Maria Capanema; Gonçalves, João Guilherme Ribeiro; Silva, Daiana Alves da; Esteves, José Antônio de Fátima; Reis, Luciana Lasry Benchimol; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Barros, Vera Lúcia Nishijima Paes de; Freitas, Rogério Soares de; Ticelli, Marcelo; Gallo, Paulo BollerAbstract IAC Nuance and IAC Tigre are special common bean cultivars for consumption in Brazil and for international markets. IAC Nuance has a 75-day cycle, with cranberry type rajado (streaked/dappled) bean seeds. IAC Tigre has 85-day cycle, a cream-colored seed coat with brown specks (pinto bean type). These cultivars are moderately resistant to anthracnose, angular leaf spot, fusarium wilt, common bacterial blight, and bacterial wilt.