Navegando por Autor "Camargo, Samila Silva"
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Item Influence of grafting production method on agronomic performance of wine grape varieties(2021) Souza, André Luiz Kulkamp de; Camargo, Samila Silva; Souza, Edson Luiz De; Feldberg, Nelson Pires; Bender, AngelicaAbstract Agronomic performance of different types of Chardonnay, Malbec, Merlot and Sauvignon Blanc vines grafted on ‘1103 Paulsen’ rootstock were evaluated after planting in Videira-SC. The treatment factors tested were the variety scions and grafted plants: RN – year-old bare root produced by omega grafting, EV – year-old bare root rootstock grafted in the summer, EI – rootstock cuttings rooted first in pots and then planted in the field at the end of spring and grafted in the following winter, FE - rootstock cuttings incubated for callusing and grafted just after the emission of first roots and then planted in the field, BI – year-old bare root rootstocks planted in the field in the winter and then grafted in the following winter, BE –year-old bare root rootstocks grafted and planted in the field after the scion buds started sprouting. The study was carried out as a randomized block experimental design. The ‘Chardonnay’ variety showed slower growth compared to the others, regardless of the grafted plant used. It is possible to implement commercial vineyards using all the types of grafted plants evaluated. The vines produced by BE, RN and FE presented a higher survival rate after being planted in the field. Resumo Avaliou-se o desempenho agronômico após o plantio de diferentes tipos de mudas das variedades ‘Chardonnay’, ‘Malbec’, ‘Merlot’ e ‘Sauvignon Blanc’ enxertadas em ‘Paulsen 1.103’. Os fatores testados foram as variedades copa e tipos de mudas (RN- raiz nua enxertado à máquina; EV- porta-enxerto de raiz nua com enxertia verde no verão; EI- porta-enxerto enraizado com substrato comercial plantados na primavera e enxertados no campo no inverno; FE-portaenxerto mantido em forçagem e enxertia após a emissão de raízes; BI-porta-enxerto de raiz nua e enxertia a campo no inverno; BE-enxertia de porta-enxertos de raiz nua levados ao campo após o inchamento das gemas da variedade copa). O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso. A variedade ‘Chardonnay’ apresentou desenvolvimento mais lento em relação às demais, independentemente do tipo de muda utilizado. É possível a implantação de vinhedos comerciais com todos os tipos de mudas avaliados. As mudas produzidas por BE, RN e FE proporcionam maior taxa de sobrevivência das mudas após o plantio em campo.Item Influence of grafting production method on agronomic performance of wine grape varieties(2021) Souza, André Luiz Kulkamp de; Camargo, Samila Silva; Souza, Edson Luiz De; Feldberg, Nelson Pires; Bender, AngelicaAbstract Agronomic performance of different types of Chardonnay, Malbec, Merlot and Sauvignon Blanc vines grafted on ‘1103 Paulsen’ rootstock were evaluated after planting in Videira-SC. The treatment factors tested were the variety scions and grafted plants: RN – year-old bare root produced by omega grafting, EV – year-old bare root rootstock grafted in the summer, EI – rootstock cuttings rooted first in pots and then planted in the field at the end of spring and grafted in the following winter, FE - rootstock cuttings incubated for callusing and grafted just after the emission of first roots and then planted in the field, BI – year-old bare root rootstocks planted in the field in the winter and then grafted in the following winter, BE –year-old bare root rootstocks grafted and planted in the field after the scion buds started sprouting. The study was carried out as a randomized block experimental design. The ‘Chardonnay’ variety showed slower growth compared to the others, regardless of the grafted plant used. It is possible to implement commercial vineyards using all the types of grafted plants evaluated. The vines produced by BE, RN and FE presented a higher survival rate after being planted in the field. Resumo Avaliou-se o desempenho agronômico após o plantio de diferentes tipos de mudas das variedades ‘Chardonnay’, ‘Malbec’, ‘Merlot’ e ‘Sauvignon Blanc’ enxertadas em ‘Paulsen 1.103’. Os fatores testados foram as variedades copa e tipos de mudas (RN- raiz nua enxertado à máquina; EV- porta-enxerto de raiz nua com enxertia verde no verão; EI- porta-enxerto enraizado com substrato comercial plantados na primavera e enxertados no campo no inverno; FE-portaenxerto mantido em forçagem e enxertia após a emissão de raízes; BI-porta-enxerto de raiz nua e enxertia a campo no inverno; BE-enxertia de porta-enxertos de raiz nua levados ao campo após o inchamento das gemas da variedade copa). O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso. A variedade ‘Chardonnay’ apresentou desenvolvimento mais lento em relação às demais, independentemente do tipo de muda utilizado. É possível a implantação de vinhedos comerciais com todos os tipos de mudas avaliados. As mudas produzidas por BE, RN e FE proporcionam maior taxa de sobrevivência das mudas após o plantio em campo.Item The effect of planting density on ‘BRS Rubimel’ peach trained as a “Y-shaped” system(2019) Souza, André Luiz Kulkamp de; Souza, Edson Luiz de; Camargo, Samila Silva; Feldberg, Nelson Pires; Pasa, Mateus da Silveira; Bender, AngélicaAbstract The densification of orchards has become a viable alternative for producers seeking a greater use of current area, as well as greater profitability. In this sense, the spacing and training system to be used in the peach tree planting are extremely important to facilitate orchard management and, above all, to maximize tree yield. Based on this, the present research aimed to evaluate the possibility of orchard densification and the use of different numbers of main scaffolds to recommend the best way of training and spacing the ‘BRS Rubimel’ peach cultivar. The planting was carried out in 2010, in the city of Fraiburgo - SC, and eight treatments with different spacings between the plants in the rows and number of scaffolds were evaluated during four harvests (2013, 2014, 2015 and 2016): T1- 2 scaffolds and 0.75 m; T2- 2 scaffolds and 1.00 m; T3- 2 scaffolds and 1.25 m; T4- 2 scaffolds and 1.50 m; T5- 4 scaffolds and 1.00 m; T6- 4 scaffolds and 1.50 m; T7- 4 scaffolds and 1.75 m; T8- 4 scaffolds and 2.00 m, totaling a plant density of 2667, 2000, 1600, 1333, 2000, 1333, 1143 and 1000 per hectare, respectively. The analyzed variables were the number of fruits per plant, production per plant (kg); productivity (t ha-1); fresh fruit mass (g), total soluble solids content (ºBrix), total acidity (meq L-1), epidermal coloring and pulp firmness (pounds). The highest yields were found in the treatment with two scaffolds and 0.75m between plants, as well as that with 4 scaffolds in 1.0 m spacing in the 2014 and 2015 crops and two scaffolds in 1.0m in the 2015 harvest. The fresh mass, soluble solids, total acidity and fruit firmness were not influenced by the different treatments. It was concluded that the densification of orchards is feasible for peach trees of the ‘BRS Rubimel’ cultivar due to the increase in productivity, without decreasing the quality of the fruits, indicating a spacing of 0.75 cm between plants and two scaffolds in the “Y-shape” as ideal. Another option with good results is the use of the four-scaffold “Y-shaped” training system, indicated for the ‘BRS Rubimel’ peach trees, due to the maintenance of high yields and reduction in the number of plants per hectare when compared to treatments with two scaffolds. Resumo O adensamento de pomares tem se tornado uma alternativa viável na busca de maior aproveitamento da área e rentabilidade. Nesse sentido, o espaçamento e o sistema de condução a ser utilizado no plantio de pessegueiro são extremamente importantes para facilitar o manejo do pomar e sobretudo, maximizar a produtividade do pomar. Com base nisso, buscou-se avaliar a possibilidade de adensamento de pomares e o uso de diferentes números de pernadas principais a fim de recomendar a melhor forma de condução e espaçamento de plantio do pessegueiro cultivar BRS Rubimel. O plantio foi realizado no ano de 2010, na cidade de Fraiburgo – SC e oito tratamentos com diferentes espaçamentos entre as plantas nas linhas e número de pernadas foram avaliados durante quatro safras (2013, 2014, 2015 e 2016): T1- 2 pernadas e 0,75 m; T2- 2 pernadas e 1,00 m; T3- 2 pernadas e 1,25 m; T4- 2 pernadas e 1,50 m; T5- 4 pernadas e 1,00 m; T6- 4 pernadas e 1,50 m; T7- 4 pernadas e 1,75 m; T8- 4 pernadas e 2,00 m, totalizando uma densidade de plantas de 2.667, 2.000, 1.600, 1.333, 2.000, 1.333, 1.143 e 1.000 por hectare, respectivamente. As variáveis analisadas foram o número de frutos por planta, produção por planta; produtividade; massa fresca dos frutos, teor de sólidos solúveis totais, acidez total, coloração de epiderme e firmeza de polpa. Concluiu-se que o adensamento de pomares é viável para pessegueiros do cultivar BRS Rubimel devido ao aumento da produtividade, sem decréscimo da qualidade dos frutos, sendo indicado espaçamento de 0,75 cm entre plantas e duas pernadas no “Y”. Outra opção com bons resultados é o uso do sistema de condução com quatro pernadas, indicada por proporcionar a manutenção de altas produtividades e a redução no número de plantas por hectare em relação aos tratamentos com duas pernadas.Item The effect of planting density on ‘BRS Rubimel’ peach trained as a “Y-shaped” system(2019) Souza, André Luiz Kulkamp de; Souza, Edson Luiz de; Camargo, Samila Silva; Feldberg, Nelson Pires; Pasa, Mateus da Silveira; Bender, AngélicaAbstract The densification of orchards has become a viable alternative for producers seeking a greater use of current area, as well as greater profitability. In this sense, the spacing and training system to be used in the peach tree planting are extremely important to facilitate orchard management and, above all, to maximize tree yield. Based on this, the present research aimed to evaluate the possibility of orchard densification and the use of different numbers of main scaffolds to recommend the best way of training and spacing the ‘BRS Rubimel’ peach cultivar. The planting was carried out in 2010, in the city of Fraiburgo - SC, and eight treatments with different spacings between the plants in the rows and number of scaffolds were evaluated during four harvests (2013, 2014, 2015 and 2016): T1- 2 scaffolds and 0.75 m; T2- 2 scaffolds and 1.00 m; T3- 2 scaffolds and 1.25 m; T4- 2 scaffolds and 1.50 m; T5- 4 scaffolds and 1.00 m; T6- 4 scaffolds and 1.50 m; T7- 4 scaffolds and 1.75 m; T8- 4 scaffolds and 2.00 m, totaling a plant density of 2667, 2000, 1600, 1333, 2000, 1333, 1143 and 1000 per hectare, respectively. The analyzed variables were the number of fruits per plant, production per plant (kg); productivity (t ha-1); fresh fruit mass (g), total soluble solids content (ºBrix), total acidity (meq L-1), epidermal coloring and pulp firmness (pounds). The highest yields were found in the treatment with two scaffolds and 0.75m between plants, as well as that with 4 scaffolds in 1.0 m spacing in the 2014 and 2015 crops and two scaffolds in 1.0m in the 2015 harvest. The fresh mass, soluble solids, total acidity and fruit firmness were not influenced by the different treatments. It was concluded that the densification of orchards is feasible for peach trees of the ‘BRS Rubimel’ cultivar due to the increase in productivity, without decreasing the quality of the fruits, indicating a spacing of 0.75 cm between plants and two scaffolds in the “Y-shape” as ideal. Another option with good results is the use of the four-scaffold “Y-shaped” training system, indicated for the ‘BRS Rubimel’ peach trees, due to the maintenance of high yields and reduction in the number of plants per hectare when compared to treatments with two scaffolds. Resumo O adensamento de pomares tem se tornado uma alternativa viável na busca de maior aproveitamento da área e rentabilidade. Nesse sentido, o espaçamento e o sistema de condução a ser utilizado no plantio de pessegueiro são extremamente importantes para facilitar o manejo do pomar e sobretudo, maximizar a produtividade do pomar. Com base nisso, buscou-se avaliar a possibilidade de adensamento de pomares e o uso de diferentes números de pernadas principais a fim de recomendar a melhor forma de condução e espaçamento de plantio do pessegueiro cultivar BRS Rubimel. O plantio foi realizado no ano de 2010, na cidade de Fraiburgo – SC e oito tratamentos com diferentes espaçamentos entre as plantas nas linhas e número de pernadas foram avaliados durante quatro safras (2013, 2014, 2015 e 2016): T1- 2 pernadas e 0,75 m; T2- 2 pernadas e 1,00 m; T3- 2 pernadas e 1,25 m; T4- 2 pernadas e 1,50 m; T5- 4 pernadas e 1,00 m; T6- 4 pernadas e 1,50 m; T7- 4 pernadas e 1,75 m; T8- 4 pernadas e 2,00 m, totalizando uma densidade de plantas de 2.667, 2.000, 1.600, 1.333, 2.000, 1.333, 1.143 e 1.000 por hectare, respectivamente. As variáveis analisadas foram o número de frutos por planta, produção por planta; produtividade; massa fresca dos frutos, teor de sólidos solúveis totais, acidez total, coloração de epiderme e firmeza de polpa. Concluiu-se que o adensamento de pomares é viável para pessegueiros do cultivar BRS Rubimel devido ao aumento da produtividade, sem decréscimo da qualidade dos frutos, sendo indicado espaçamento de 0,75 cm entre plantas e duas pernadas no “Y”. Outra opção com bons resultados é o uso do sistema de condução com quatro pernadas, indicada por proporcionar a manutenção de altas produtividades e a redução no número de plantas por hectare em relação aos tratamentos com duas pernadas.Item The effect of planting density on ‘BRS Rubimel’ peach trained as a “Y-shaped” system(2019) Souza, André Luiz Kulkamp de; Souza, Edson Luiz de; Camargo, Samila Silva; Feldberg, Nelson Pires; Pasa, Mateus da Silveira; Bender, AngélicaAbstract The densification of orchards has become a viable alternative for producers seeking a greater use of current area, as well as greater profitability. In this sense, the spacing and training system to be used in the peach tree planting are extremely important to facilitate orchard management and, above all, to maximize tree yield. Based on this, the present research aimed to evaluate the possibility of orchard densification and the use of different numbers of main scaffolds to recommend the best way of training and spacing the ‘BRS Rubimel’ peach cultivar. The planting was carried out in 2010, in the city of Fraiburgo - SC, and eight treatments with different spacings between the plants in the rows and number of scaffolds were evaluated during four harvests (2013, 2014, 2015 and 2016): T1- 2 scaffolds and 0.75 m; T2- 2 scaffolds and 1.00 m; T3- 2 scaffolds and 1.25 m; T4- 2 scaffolds and 1.50 m; T5- 4 scaffolds and 1.00 m; T6- 4 scaffolds and 1.50 m; T7- 4 scaffolds and 1.75 m; T8- 4 scaffolds and 2.00 m, totaling a plant density of 2667, 2000, 1600, 1333, 2000, 1333, 1143 and 1000 per hectare, respectively. The analyzed variables were the number of fruits per plant, production per plant (kg); productivity (t ha-1); fresh fruit mass (g), total soluble solids content (ºBrix), total acidity (meq L-1), epidermal coloring and pulp firmness (pounds). The highest yields were found in the treatment with two scaffolds and 0.75m between plants, as well as that with 4 scaffolds in 1.0 m spacing in the 2014 and 2015 crops and two scaffolds in 1.0m in the 2015 harvest. The fresh mass, soluble solids, total acidity and fruit firmness were not influenced by the different treatments. It was concluded that the densification of orchards is feasible for peach trees of the ‘BRS Rubimel’ cultivar due to the increase in productivity, without decreasing the quality of the fruits, indicating a spacing of 0.75 cm between plants and two scaffolds in the “Y-shape” as ideal. Another option with good results is the use of the four-scaffold “Y-shaped” training system, indicated for the ‘BRS Rubimel’ peach trees, due to the maintenance of high yields and reduction in the number of plants per hectare when compared to treatments with two scaffolds. Resumo O adensamento de pomares tem se tornado uma alternativa viável na busca de maior aproveitamento da área e rentabilidade. Nesse sentido, o espaçamento e o sistema de condução a ser utilizado no plantio de pessegueiro são extremamente importantes para facilitar o manejo do pomar e sobretudo, maximizar a produtividade do pomar. Com base nisso, buscou-se avaliar a possibilidade de adensamento de pomares e o uso de diferentes números de pernadas principais a fim de recomendar a melhor forma de condução e espaçamento de plantio do pessegueiro cultivar BRS Rubimel. O plantio foi realizado no ano de 2010, na cidade de Fraiburgo – SC e oito tratamentos com diferentes espaçamentos entre as plantas nas linhas e número de pernadas foram avaliados durante quatro safras (2013, 2014, 2015 e 2016): T1- 2 pernadas e 0,75 m; T2- 2 pernadas e 1,00 m; T3- 2 pernadas e 1,25 m; T4- 2 pernadas e 1,50 m; T5- 4 pernadas e 1,00 m; T6- 4 pernadas e 1,50 m; T7- 4 pernadas e 1,75 m; T8- 4 pernadas e 2,00 m, totalizando uma densidade de plantas de 2.667, 2.000, 1.600, 1.333, 2.000, 1.333, 1.143 e 1.000 por hectare, respectivamente. As variáveis analisadas foram o número de frutos por planta, produção por planta; produtividade; massa fresca dos frutos, teor de sólidos solúveis totais, acidez total, coloração de epiderme e firmeza de polpa. Concluiu-se que o adensamento de pomares é viável para pessegueiros do cultivar BRS Rubimel devido ao aumento da produtividade, sem decréscimo da qualidade dos frutos, sendo indicado espaçamento de 0,75 cm entre plantas e duas pernadas no “Y”. Outra opção com bons resultados é o uso do sistema de condução com quatro pernadas, indicada por proporcionar a manutenção de altas produtividades e a redução no número de plantas por hectare em relação aos tratamentos com duas pernadas.