Navegando por Autor "Zanetti, Marcus Antonio"
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Item Changes in ruminal fermentation and mineral serum level in animals kept in high temperature environments(2010) Salles, Márcia Saladini Vieira; Zanetti, Marcus Antonio; Salles, Fernando André; Titto, Evaldo Antonio Lencioni; Conti, Renata Maria ConsentinoIn order to evaluate the effect of environmental temperature on ruminal fermentation and on mineral levels of growing ruminants, it was used 12 male calves (initial average weight 82.9 ± 7.7 kg, 100 days of age), were employed in a randomized block design (by weight) experiment, with repeated weight measurement and two environmental temperatures: thermoneutral (24ºC) and heat-stressed (33ºC), during 38 days. The animals exposed to 33ºC presented lower dry matter ingestion, lower T3 (triiodothyronine) serum level, higher ammoniacal nitrogen (NH3-N) level in the rumen liquid, and higher rectal and body temperatures during all the experimental period when compared to the animals kept in thermoneutral environment (24ºC). The animals kept under heat stress environment (33ºC) presented higher calcium serum level, which was the highest on 31st day and the lowest on the 38th day of the experiment; phosphorus level was the lowest during all the experimental period; sodium level was lower on the 17th, 31st and 38th experimental days. Potassium and zinc levels were lower after 24 days; copper level was lower until the 24th day; magnesium level was higher until the 17th day, if compared to the ones from the animals kept in thermoneutral environment (24ºC). The heat-stressed animals presented higher levels of ammoniacal nitrogen in the ruminal liquid and a decrease in the phosphorus, sodium, potassium and zinc serum levels. These results show the necessity of changes on feed management to ruminants in temperatures over the thermal comfort limits so that performance loss is decreased. Para verificar o efeito da temperatura ambiente na fermentação ruminal do alimento e nas concentrações de minerais em bovinos em crescimento, foram utilizados 12 bezerros machos (peso médio inicial de 82,9 ± 7,7 kg com 100 dias de idade), durante 38 dias, em delineamento experimental de blocos ao acaso, com medidas repetidas no tempo e duas temperaturas ambiente: ambiente termoneutro (24ºC) e ambiente de estresse por calor (33ºC). Os animais expostos à temperatura de 33ºC tiveram ingestão menor de matéria seca, menor nível sérico de T3 (triiodotironina), maior concentração de nitrogênio amoniacal (NH3-N) no líquido ruminal e maior temperatura retal e corporal em todo o período experimental em comparação àqueles animais mantidos no ambiente termoneutro (24ºC). Os animais em ambiente de estresse por calor (33ºC) apresentaram maior concentração de cálcio no soro, que foi maior aos 31 dias de experimentação e menor aos 38 dias. A concentração de fósforo nesses animais foi menor durante todo o período experimental e a de sódio, menor aos 17, 31 e 38 dias de experimentação. As concentrações de potássio e zinco foram menores depois de 24 dias; a de cobre menor até 24 dias; e a de magnésio maior até 17 dias de experimentação, todas em comparação à dos animais mantidos em ambiente termoneutro (24ºC). Os animais sob estresse por calor apresentaram maiores concentrações de nitrogênio amoniacal no líquido ruminal e diminuição nas concentrações séricas de fósforo, sódio, potásseio e zinco. São necessárias mudanças no manejo alimentar de ruminantes em temperaturas acima do conforto térmico, para diminuir as perdas no desempenho.Item Desempenho e resposta metabólica de bezerros recebendo dietas suplementadas com cromo(2003) Zanetti, Marcus Antonio; Salles, Márcia Saladini Vieira; Brisola, Marcelo Landim; César, Marcelo CerqueiraFourteen dairy calves, four months of age were allocated in two treatments: control and supplemented with 0,4 ppm of Cr in the basal diet, which had 52% of grass hay and 48% of concentrate (corn meal and extruded soybeans) during 98 days. Feed intake was measured daily. In the last week were performed a glucose tolerance test. Performance were not affected by treatment (liveweight gain 1.330 and 1.320 kg/d; feed efficiency 0.24 and 0.25 and feed conversion, 4.13 and 4.07 for control and treated groups respectively). Chromium tended to decrease the blood glucose, but there were no statistical differences. Quatorze bezerros com quatro meses de idade, foram distribuídos em dois tratamentos, sendo um controle e um com suplementação de 0,4 mg de cromo orgânico por kg/M.S de ração basal. A ração basal foi constituída de 52% de feno de coastcross e 48% de concentrado à base de fubá de milho e soja extrusada, e foi oferecida ao animais durante 98 dias. Foi efetuado o controle diário da ingestão de alimentos. Na última semana foi realizado um teste de tolerância à glicose, com os animais em condições de conforto térmico. Para os grupos controle e tratado , o ganho em peso (1,330 e 1,320 kg/dia), a eficiência alimentar (0,24 e 0,25 kg) e a conversão alimentar (4,13 e 4,07 kg), foram semelhantes. Apesar de o grupo tratado apresentar tendência de eliminar a glicose mais rapidamente, os grupos não diferiram entre si.Item Efeitos da monensina no desempenho de bezerras leiteiras em crescimento(2001) Salles, Márcia Saladini Vieira; Zanetti, Marcus Antonio; Conti, Renata Maria Consentino; Lima, César Gonçalves deThe performance of 32 growing Holstein heifers, with average weight of 84 kg and supplemented with monensin, during four months, was studied. The animals supplemented with monensin presented higher weight and hearth girth at 90 and 120 days of experiment, higher weight gain, with value of 26.56% superior than the control animals. No difference was observed for the corporal length, plasma glucose and the height values. The animals fed monensin presented higher height values. The animals supplemented with monensin showed better development. The use of monensin provided reproductive and productive precocity for the replacement dairy heifers. Foi estudado o efeito da suplementação de monensina sobre o desempenho de 32 novilhas Holandesas em crescimento, com peso médio de 84 kg, durante quatro meses . Os animais suplementados com monensina apresentaram maior peso e perímetro torácico aos 90 e 120 dias de experimentação, maior ganho de peso, mostrando um valor de 26,56% maior do que os animais controle. Não foi observada diferença no comprimento corporal e glicose sangüínea, enquanto a altura na cernelha apresentou tendência a valores mais altos nos animais suplementados. Concluiu-se que a suplementação de monensina resultou em maior desenvolvimento dos animais, podendo proporcionar precocidade reprodutiva e produtiva de novilhas leiteiras de reposição.Item Metabolic changes in ruminant calves fed cation-anion diets with different proportions of roughage and concentrate(2012) Salles, Márcia Saladini Vieira; Zanetti, Marcus Antonio; Negrão, João Alberto; Salles, Fernando André; Ribeiro, Thiago Mauro Carvalho; Saran Netto, Arlindo; Del Claro, Gustavo RibeiroTwo experiments were carried out with twenty-four male weaned Holstein calves to verify the influence of different dietary cation-anion concentrate and roughage proportions on calves metabolism. In the first experiment, calves were fed rations with -100, +200 and +400 mEq cation-anion balance/kg of dry matter, containing 60% of roughage and 40% of concentrate. In the second experiment, calves (117.6±20.8 kg average weight) received rations with similar dietary cation-anion balance but in diets of 40% roughage and 60% concentrate. As the dietary cation-anion balance became more positive, there was a quadratic response of blood pH in both diets with 60 and 40% roughage. A linear increase following increased dietary cation-anion balance was observed on bicarbonate concentration, carbon dioxide tension, carbon dioxide partial pressure and urine pH on both experiments, while anion gap decreased linearly. Blood urea nitrogen and base excess increased quadratically according to increased dietary cation-anion balance on 60% roughage, whereas those same parameters showed a linear increase on 40% roughage. Growing ruminant metabolism both in cationic and anionic diets was modified when the roughage:concentrate ratio was altered.