Navegando por Autor "Suguino, Eduardo"
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Item Abortamento de frutos da nogueira macadâmia sob influência da adubação mineral(2014) Perdoná, Marcos José; Suguino, Eduardo; Martins, Adriana Novais; Soratto, Rogério PeresMacadamia (Macadamia integrifolia) has a high nut abortion rate. Unbalanced nutrition may be one of the factors that contributes to this problem. The aim of this study was to evaluate the influence of N doses and the split application of NPK fertilizers on fruit abortion of macadamia nut. Two experiments were conducted during three growing seasons on an Oxisol, in Jaboticabal, São Paulo State, Brazil. The first experiment consisted of five N rates (0, 50, 100, 150 and 200 kg ha-1 yr-1) and four replications. The second experiment consisted of four splitting modes of NPK fertilizers (T1: October, T2: October + December, T3: October + December + February and T4: October + December + February + April) and five replications. Most fruits (77.7%) aborted earlier in their development. The N application and the split fertilization of NPK as topdress for at least twice (October and December), did not affect the number of aborted fruits per macadamia tree, but, by increasing the total number of set fruits and reducing the percentage of abortion, provided higher nut productivity. A nogueira macadâmia (Macadamia integrifolia) apresenta elevada taxa de abortamento de frutos. A nutrição desequilibrada pode ser um dos fatores que contribui para isso. Objetivou-se, com esta pesquisa, avaliar a influência de doses de N e do parcelamento da adubação NPK, de cobertura, na redução do abortamento de frutos da nogueira macadâmia. Foram desenvolvidos dois experimentos, durante três anos agrícolas, num Latossolo Vermelho, em Jaboticabal, Estado de São Paulo. O primeiro experimento foi constituído por cinco doses de N (0, 50, 100, 150 e 200 kg ha-1 ano-1) e quatro repetições. O segundo experimento foi constituído por quatro formas de parcelamento da adubação NPK (T1: outubro T2: outubro + dezembro, T3: outubro + dezembro + fevereiro e T4: outubro+dezembro + fevereiro + abril) e cinco repetições. A maior parte dos frutos (77,7 %) foi abortada no início de seu desenvolvimento. A aplicação de N, bem como o parcelamento da adubação NPK de cobertura, pelo menos em duas vezes (outubro e dezembro), não alteraram o número de frutos abortados por planta de macadâmia, mas, por aumentarem o número total de frutos emitidos e reduzirem a percentagem de abortamento, proporcionaram maior produtividade de nozes.Item Adição de torta de mamona em substratos na aclimatação de mudas micropropagadas de bananeira(2011) Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Dias, Naíssa Maria Silvestre; Perdoná, Marcos JoséThe use of micropropagated banana tree seedlings offer genetic and phytosanitary qualities, favoring the development, installation and uniformity of the yield and it is very important for the commercial exploration of banana fruits. The objective of this study was to evaluate the influence of castor oil plant pie added to the substrate in the acclimatization of micropropagated banana plantlets cv. 'Willians'. It was use the completely randomized, with 10 treatments, being 2 substrates and 5 dosages of castor oil plant pie (0; 6; 12; 18 and 24 g for each recipient). The substrate Vivatto Slim Plus® showed the best development of the plants in acclimatization processes. Dosages above 12 g of castor oil plant pie for each plant are not recommended mixed to the substrate in the acclimatization of banana tree seedlings A utilização de mudas micropropagadas de bananeira que oferecem qualidade genética e fitossanitária, favorecendo o desenvolvimento, instalação e uniformidade do pomar, é importante para a exploração comercial da bananicultura. O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência da adição da torta de mamona nos substratos na aclimatação de mudas micropropagadas de bananeira da cv. Willians. O delineamento estatístico utilizado foi o inteiramente casualizado, com 10 tratamentos, sendo 2 substratos e 5 dosagens de torta de mamona (0; 6; 12; 18 e 24 g vaso-1). O substrato Vivatto Slim Plus® possibilitou o melhor desenvolvimento das plantas na aclimatação. Não são recomendadas doses superiores a 12 g planta-1 de torta de mamona misturadas ao substrato na aclimatação de mudas de bananeira.Item Adição de torta de mamona em substratos na aclimatação de mudas micropropagadas de bananeira(2011) Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Dias, Naíssa Maria Silvestre; Perdoná, Marcos JoséThe use of micropropagated banana tree seedlings offer genetic and phytosanitary qualities, favoring the development, installation and uniformity of the yield and it is very important for the commercial exploration of banana fruits. The objective of this study was to evaluate the influence of castor oil plant pie added to the substrate in the acclimatization of micropropagated banana plantlets cv. 'Willians'. It was use the completely randomized, with 10 treatments, being 2 substrates and 5 dosages of castor oil plant pie (0; 6; 12; 18 and 24 g for each recipient). The substrate Vivatto Slim Plus® showed the best development of the plants in acclimatization processes. Dosages above 12 g of castor oil plant pie for each plant are not recommended mixed to the substrate in the acclimatization of banana tree seedlings A utilização de mudas micropropagadas de bananeira que oferecem qualidade genética e fitossanitária, favorecendo o desenvolvimento, instalação e uniformidade do pomar, é importante para a exploração comercial da bananicultura. O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência da adição da torta de mamona nos substratos na aclimatação de mudas micropropagadas de bananeira da cv. Willians. O delineamento estatístico utilizado foi o inteiramente casualizado, com 10 tratamentos, sendo 2 substratos e 5 dosagens de torta de mamona (0; 6; 12; 18 e 24 g vaso-1). O substrato Vivatto Slim Plus® possibilitou o melhor desenvolvimento das plantas na aclimatação. Não são recomendadas doses superiores a 12 g planta-1 de torta de mamona misturadas ao substrato na aclimatação de mudas de bananeira.Item Agronomic behavior of banana cultivars in the geographic microregion of Assis, São Paulo, Brazil(2022) Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Araújo, Humberto Sampaio; Firetti, Ricardo; Turco, Patrícia Helena Nogueira; Amorim, Edson PeritoAbstract The characterization of banana cultivars is an important stage, which allows the identification of materials adapted to a particular region. The aim of this study was to evaluate the agronomic performance in the edaphoclimatic conditions of the geographic microregion of Assis, State of São Paulo, during the first three production cycles. The experiment was installed at São José Farm, Palmital, SP, where ten banana cultivars (Grande Naine, IAC 2001, FHIA 02, Bucaneiro, FHIA 17, Calypso, Ambrosia, Thap Maeo, BRS Princesa and Caipira) were evaluated during the three production cycles. The experimental design was in randomized blocks, with four replicates, each plot with 8.75 m2 and 5 plants per plot. The evaluated variables were plant height, pseudostem perimeter, number of leaves at flowering and harvesting, bunch mass, number of hands per bunch, fruit and pulp yield. Results were submitted to analysis of variance, means comparison tests and multivariate clustering or tree clustering analysis. ‘Grande Naine’ and ‘IAC 2001’ cultivars, as well as those of the Cavendish subgroup, are the most suitable for cultivation in the geographic microregion of Assis, SP, considering production performance in the evaluated production cycles. Resumo A caracterização de cultivares de bananeiras constitui etapa importante, que permite identificar materiais adaptados para determinada região. O objetivo foi avaliar o desempenho agronômico nas condições edafoclimáticas da microrregião geográfica de Assis-SP, durante os três primeiros ciclos de produção. O experimento foi instalado na Fazenda São José, Palmital-SP, sendo avaliadas 10 cultivares (Grande Naine, IAC 2001, FHIA 02, Bucaneiro, FHIA 17, Calypso, Ambrosia, Thap Maeo, BRS Princesa e Caipira), durante três ciclos produtivos. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com quatro repetições e parcelas de 8,75 m2, compostas por 5 plantas. As variáveis avaliadas foram: altura, perímetro do pseudocaule, número de folhas no florescimento e colheita, massa do cacho, número de pencas por cacho, produtividade de frutos e polpa. Os resultados foram submetidos à análise de variância, aos testes de comparação de médias e à análise multivariada de agrupamentos ou “tree clustering”. As cultivares Grande Naine e IAC 2001, do subgrupo Cavendish, são as mais indicadas para o cultivo na microrregião geográfica de Assis-SP, considerando o desempenho produtivo nos ciclos avaliados.Item Crescimento e produtividade de nogueira-macadâmia em consórcio com cafeeiro arábica irrigado(2012) Perdoná, Marcos José; Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Soratto, Rogério PeresThe objective of this study was to evaluate the growth and yield of macadamia nut (Macadamia integrifolia) cultivars in an intercropped system with irrigated coffee (Coffea arabica). The experiment was carried out in a completely randomized design with ten replicates. Six macadamia cultivars, from which three Brazilian (IAC 4-12B, IAC 4-20, and IAC 9-20) and three Hawaiian (HAES 344, HAES 660, and HAES 816) ones were used. In the first four years of production, evaluations were done for: plant height, canopy and stem diameter, number of nuts per plant, nut average weight, almond medium weight, nut production per plant, recovery rate, and almond production per plant. The Brazilian cultivars, especially IAC 4-20, showed a lower height, but with a larger canopy diameter. The Brazilian cultivars are more productive, among which IAC 4-12B is outstanding. O objetivo deste trabalho foi avaliar o crescimento e a produtividade de cultivares de nogueira-macadâmia (Macadamia integrifolia), em sistema de cultivo consorciado com café (Coffea arabica) irrigado. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente ao acaso, com dez repetições. Seis cultivares de macadâmia foram utilizadas, das quais três nacionais (IAC 4-12B, IAC 4-20 e IAC 9-20) e três havaianas (HAES 344, HAES 660 e HAES 816). Nos quatro primeiros anos de produção, foram feitas avaliações de: altura de planta, diâmetro de copa e de tronco, número de nozes por planta, peso médio de noz, peso médio de amêndoa, produção de nozes por planta, taxa de recuperação e produção de amêndoas por planta. As cultivares nacionais apresentaram menor crescimento em altura, com destaque para IAC 4-20, porém, com copas de maior diâmetro. As cultivares nacionais são mais produtivas, com destaque para a IAC 4-12B.Item Crescimento e produtividade de nogueira-macadâmia em consórcio com cafeeiro arábica irrigado(2012) Perdoná, Marcos José; Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Soratto, Rogério PeresThe objective of this study was to evaluate the growth and yield of macadamia nut (Macadamia integrifolia) cultivars in an intercropped system with irrigated coffee (Coffea arabica). The experiment was carried out in a completely randomized design with ten replicates. Six macadamia cultivars, from which three Brazilian (IAC 4-12B, IAC 4-20, and IAC 9-20) and three Hawaiian (HAES 344, HAES 660, and HAES 816) ones were used. In the first four years of production, evaluations were done for: plant height, canopy and stem diameter, number of nuts per plant, nut average weight, almond medium weight, nut production per plant, recovery rate, and almond production per plant. The Brazilian cultivars, especially IAC 4-20, showed a lower height, but with a larger canopy diameter. The Brazilian cultivars are more productive, among which IAC 4-12B is outstanding. O objetivo deste trabalho foi avaliar o crescimento e a produtividade de cultivares de nogueira-macadâmia (Macadamia integrifolia), em sistema de cultivo consorciado com café (Coffea arabica) irrigado. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente ao acaso, com dez repetições. Seis cultivares de macadâmia foram utilizadas, das quais três nacionais (IAC 4-12B, IAC 4-20 e IAC 9-20) e três havaianas (HAES 344, HAES 660 e HAES 816). Nos quatro primeiros anos de produção, foram feitas avaliações de: altura de planta, diâmetro de copa e de tronco, número de nozes por planta, peso médio de noz, peso médio de amêndoa, produção de nozes por planta, taxa de recuperação e produção de amêndoas por planta. As cultivares nacionais apresentaram menor crescimento em altura, com destaque para IAC 4-20, porém, com copas de maior diâmetro. As cultivares nacionais são mais produtivas, com destaque para a IAC 4-12B.Item Efeito da porosidade do substrato casca de pínus no desenvolvimento de mudas de grumixameira¹(2011) Suguino, Eduardo; Martins, Adriana Novais; Minami, Keigo; Narita, Nobuyoshi; Perdoná, Marcos JoséAiming to evaluate the effect of the pine bark substrate porosity on the development of the grumixama plant (Eugenia brasiliensis Lam.), an experiment was conducted in a greenhouse of the Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"/USP, Piracicaba, Brazil. The treatments were: 100% ground pine bark without separation of particles; 100% pine bark of < 0,1mm; 75% pine bark of < 0,1mm + 25% between 0,1-4,0 mm; 50% of pine bark < 0,1mm + 50% between 0,1-4,0 mm; 25% pine bark of < 0,1mm + 75% between 0,1-4,0 mm and 100% pine bark of 0,1-4,0 mm. The evaluations (stem diameter, length and average dry weight of seedlings) were performed on the 90, 120 and 150th days after sowing. The low water absorption in the early stages and the low aeration of the roots promoted by the substrate, affect the development of the grumixama plant seedlings, that grow best when the total pore space of the substrate is less than 90% (v / v). Objetivando-se avaliar o efeito da porosidade de substratos de casca de pínus no desenvolvimento de mudas de grumixameira (Eugenia brasiliensis Lam.), foi conduzido um experimento em casa de vegetação da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - USP, Piracicaba-SP. Os tratamentos foram assim definidos: 100% casca de pínus moído sem separação de partículas; 100% casca de pínus < 0,1 mm; 75% casca de pínus < 0,1 mm + 25% entre 0,1 - 4,0 mm; 50% casca de pínus < 0,1 mm + 50% entre 0,1 - 4,0 mm; 25% casca de pínus < 0,1 mm + 75% entre 0,1 - 4,0 mm, e 100% casca de pínus 0,1-0,4 mm. As avaliações (diâmetro do caule, comprimento total e média de massa seca das plântulas) ocorreram aos 90; 120 e 150 dias após a semeadura. A baixa absorção de água nos estágios iniciais e a baixa aeração das raízes, promovida pelo substrato afetam o desenvolvimento de mudas de grumixameira, que se desenvolve melhor quando o espaço poroso total do substrato é inferior a 90% (v/v).Item Efeito da porosidade do substrato casca de pínus no desenvolvimento de mudas de grumixameira¹(2011) Suguino, Eduardo; Martins, Adriana Novais; Minami, Keigo; Narita, Nobuyoshi; Perdoná, Marcos JoséAiming to evaluate the effect of the pine bark substrate porosity on the development of the grumixama plant (Eugenia brasiliensis Lam.), an experiment was conducted in a greenhouse of the Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"/USP, Piracicaba, Brazil. The treatments were: 100% ground pine bark without separation of particles; 100% pine bark of < 0,1mm; 75% pine bark of < 0,1mm + 25% between 0,1-4,0 mm; 50% of pine bark < 0,1mm + 50% between 0,1-4,0 mm; 25% pine bark of < 0,1mm + 75% between 0,1-4,0 mm and 100% pine bark of 0,1-4,0 mm. The evaluations (stem diameter, length and average dry weight of seedlings) were performed on the 90, 120 and 150th days after sowing. The low water absorption in the early stages and the low aeration of the roots promoted by the substrate, affect the development of the grumixama plant seedlings, that grow best when the total pore space of the substrate is less than 90% (v / v). Objetivando-se avaliar o efeito da porosidade de substratos de casca de pínus no desenvolvimento de mudas de grumixameira (Eugenia brasiliensis Lam.), foi conduzido um experimento em casa de vegetação da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - USP, Piracicaba-SP. Os tratamentos foram assim definidos: 100% casca de pínus moído sem separação de partículas; 100% casca de pínus < 0,1 mm; 75% casca de pínus < 0,1 mm + 25% entre 0,1 - 4,0 mm; 50% casca de pínus < 0,1 mm + 50% entre 0,1 - 4,0 mm; 25% casca de pínus < 0,1 mm + 75% entre 0,1 - 4,0 mm, e 100% casca de pínus 0,1-0,4 mm. As avaliações (diâmetro do caule, comprimento total e média de massa seca das plântulas) ocorreram aos 90; 120 e 150 dias após a semeadura. A baixa absorção de água nos estágios iniciais e a baixa aeração das raízes, promovida pelo substrato afetam o desenvolvimento de mudas de grumixameira, que se desenvolve melhor quando o espaço poroso total do substrato é inferior a 90% (v/v).Item Efeito da porosidade do substrato casca de pínus no desenvolvimento de mudas de grumixameira¹(2011) Suguino, Eduardo; Martins, Adriana Novais; Minami, Keigo; Narita, Nobuyoshi; Perdoná, Marcos JoséAiming to evaluate the effect of the pine bark substrate porosity on the development of the grumixama plant (Eugenia brasiliensis Lam.), an experiment was conducted in a greenhouse of the Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"/USP, Piracicaba, Brazil. The treatments were: 100% ground pine bark without separation of particles; 100% pine bark of < 0,1mm; 75% pine bark of < 0,1mm + 25% between 0,1-4,0 mm; 50% of pine bark < 0,1mm + 50% between 0,1-4,0 mm; 25% pine bark of < 0,1mm + 75% between 0,1-4,0 mm and 100% pine bark of 0,1-4,0 mm. The evaluations (stem diameter, length and average dry weight of seedlings) were performed on the 90, 120 and 150th days after sowing. The low water absorption in the early stages and the low aeration of the roots promoted by the substrate, affect the development of the grumixama plant seedlings, that grow best when the total pore space of the substrate is less than 90% (v / v). Objetivando-se avaliar o efeito da porosidade de substratos de casca de pínus no desenvolvimento de mudas de grumixameira (Eugenia brasiliensis Lam.), foi conduzido um experimento em casa de vegetação da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - USP, Piracicaba-SP. Os tratamentos foram assim definidos: 100% casca de pínus moído sem separação de partículas; 100% casca de pínus < 0,1 mm; 75% casca de pínus < 0,1 mm + 25% entre 0,1 - 4,0 mm; 50% casca de pínus < 0,1 mm + 50% entre 0,1 - 4,0 mm; 25% casca de pínus < 0,1 mm + 75% entre 0,1 - 4,0 mm, e 100% casca de pínus 0,1-0,4 mm. As avaliações (diâmetro do caule, comprimento total e média de massa seca das plântulas) ocorreram aos 90; 120 e 150 dias após a semeadura. A baixa absorção de água nos estágios iniciais e a baixa aeração das raízes, promovida pelo substrato afetam o desenvolvimento de mudas de grumixameira, que se desenvolve melhor quando o espaço poroso total do substrato é inferior a 90% (v/v).Item Irrigação e adubação potássica via fertirrigação em bananeira 'willians': produção e qualidade de frutos(2011) Martins, Adriana Novais; Teixeira, Luiz Antonio Junqueira; Suguino, Eduardo; Hashimoto, Jorge Minoru; Narita, NobuyoshiThe application of nutrients through irrigation water increases their efficiency of utilization by plants. The objective of this study was to evaluate the effects of potassium fertilization and irrigation on the yield and fruit quality of banana cv. Willians, in the Médio Paranapanema Region, São Paulo. Four water regimes were evaluated: rainfed, 0.7 of the reference evapotranspiration (ETo), 1.4 ETo and 2.1 ETo, combined with four doses of potassium: 0, 300, 600 and 900 kg ha year-1 K2O, applied weekly by fertigation. Under rainfed, potassium fertilization was applied during the rainy season, split into four times. Potassium fertigation affects positively both the production and the quality of the fruits of banana cv. Willians. In addition, the fertigation increased nutrient use efficiency when compared to fertilization under rainfed conditions. A aplicação de nutrientes via água de irrigação aumenta sua eficiência de utilização pelas plantas. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da adubação potássica e da irrigação na produtividade e qualidade de frutos de bananeiras, cv. Willians, na região do Médio Paranapanema, São Paulo. Foram avaliados quatro regimes hídricos: sequeiro; 0,7 da evapotranspiração de referência (ETo); 1,4 ETo, e 2,1 ETo, combinados com quatro doses de potássio (K): 0; 300; 600 e 900 kg ha.ano-1 de K2O, aplicados semanalmente via fertirrigação. Sob sequeiro, a adubação potássica foi aplicada durante o período chuvoso, parcelada em quatro vezes. Observou-se que a adubação potássica realizada via fertirrigação interfere positivamente tanto na produção como na qualidade dos frutos de bananeiras cv. Willians. Além disso, a fertirrigação favorece maior eficiência da adubação potássica quando comparada à adubação sob sequeiro.Item Irrigação e certificação da cafeicultura na Região Centro-Oeste de São Paulo(2012) Perdoná, Marcos José; Soratto, Rogério Peres; Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Mancuso, Mauricio Antonio CuzatoAn unsatisfactory profitability has led to the gradual decline of the coffee plantations in São Paulo. Among the alternatives that arise for solving this problem, two stand out: the irrigation of crops and certification of properties. Even in areas considered suitable for cultivation of arabica coffee (Coffea arabica L.), the use of irrigation can promote an increase in grain yield. In addition, the product certification promotes their differentiation in the market and can improve the economic results of the activity. This study aimed to evaluate the development and productivity of coffee crops subjected to irrigation or not, comparing economic data in the marketing of coffee certified or not, under the conditions of the mid-west region of São Paulo state. The field experimental design was in randomized blocks with two treatments (with and without drip irrigation) and ten repetitions. The costs of production and profitability by selling the final product were calculated. The irrigation increased the development and productivity of coffee. The return on investment took place after the third harvest. Irrigation combined with the sale of certified coffee provided financial balance 1,192% higher than the coffee is not irrigated and non-certified. Rentabilidade insatisfatória tem provocado diminuição paulatina do parque cafeeiro no Estado de São Paulo. Entre as alternativas para a solução deste problema, duas se destacam: a irrigação das lavouras e a certificação das propriedades. Mesmo em regiões consideradas aptas à cultura do café arábica (Coffea arabica L.), o uso da irrigação pode promover, na média dos anos, aumento de produtividade de grãos. Além disso, a certificação do produto favorece sua diferenciação no mercado e pode melhorar os resultados econômicos da atividade. Este trabalho teve por objetivo avaliar o desenvolvimento e a produtividade de cafeeiros submetidos a sistemas irrigados ou não, comparando os dados econômicos na comercialização do café certificado ou não, nas condições da Região Centro-Oeste do Estado de São Paulo. O delineamento utilizado no campo foi o de blocos ao acaso, com dois tratamentos (com e sem irrigação por gotejamento) e dez repetições. Foram calculados os custos de produção, bem como a lucratividade com a venda do produto final. A irrigação aumentou o desenvolvimento e a produtividade dos cafeeiros. Houve o retorno do investimento a partir da terceira safra. A venda de café certificado possibilitou resultados econômicos em média de 224,5% superiores ao não certificado. A irrigação aliada à venda de café certificado proporcionou saldo financeiro 1.192% superior ao café não irrigado e não certificado.Item Multivariate analysis of vegetative growth and productivity in cultivars of the Cavendish subgroup of the banana(2024) Firetti, Ricardo; Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Turco, Patrícia Helena Nogueira; Araújo, Humberto SampaioABSTRACT The aim of this study was to evaluate agronomic performance in cultivars of the Cavendish banana under the soil and climate conditions of the microregion of Assis in the state of São Paulo over three production cycles. The experiment was set up at the Fazenda São José Farm, Água do Pau d´Alho, in Palmital, São Paulo. The Grande Naine, IAC2001 and FHIA02 cultivars were evaluated, considering the following variables: cultivar; plant height; pseudostem perimeter; number of leaves at flowering and harvest; number of days from planting to flowering, from planting to harvest, and from flowering to harvest; weight of the bunch, stalk and fruit per bunch; number of hands per bunch; productivity of the fruit and pulp; weight and number of fingers on the second hand; weight, length and diameter of the finger; pulp diameter; and weight and thickness of the peel. The data were subjected to multivariate statistical techniques (principal component factor analysis, tree clustering, two-way joining, and correspondence). The results showed the extraction of three principal factors that accounted for 89.63% of the total variance of the characteristics under analysis: banana production (Factor 1), vegetative development (Factor 2), and cultivars and fruit diameter (Factor 3). The productive performance of the FHIA02 cultivar was homogeneous and inferior to that of the other cultivars, as seen in the two-way joining cluster analysis. Only the Grande Naine and IAC2001 cultivars are recommended for cultivation in the micro-region of Assis, São Paulo, with Grande Naine showing the largest fruit and, especially, the largest pulp diameter.Item Multivariate analysis of vegetative growth and productivity in cultivars of the Cavendish subgroup of the banana(2024) Firetti, Ricardo; Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Turco, Patrícia Helena Nogueira; Araújo, Humberto SampaioABSTRACT The aim of this study was to evaluate agronomic performance in cultivars of the Cavendish banana under the soil and climate conditions of the microregion of Assis in the state of São Paulo over three production cycles. The experiment was set up at the Fazenda São José Farm, Água do Pau d´Alho, in Palmital, São Paulo. The Grande Naine, IAC2001 and FHIA02 cultivars were evaluated, considering the following variables: cultivar; plant height; pseudostem perimeter; number of leaves at flowering and harvest; number of days from planting to flowering, from planting to harvest, and from flowering to harvest; weight of the bunch, stalk and fruit per bunch; number of hands per bunch; productivity of the fruit and pulp; weight and number of fingers on the second hand; weight, length and diameter of the finger; pulp diameter; and weight and thickness of the peel. The data were subjected to multivariate statistical techniques (principal component factor analysis, tree clustering, two-way joining, and correspondence). The results showed the extraction of three principal factors that accounted for 89.63% of the total variance of the characteristics under analysis: banana production (Factor 1), vegetative development (Factor 2), and cultivars and fruit diameter (Factor 3). The productive performance of the FHIA02 cultivar was homogeneous and inferior to that of the other cultivars, as seen in the two-way joining cluster analysis. Only the Grande Naine and IAC2001 cultivars are recommended for cultivation in the micro-region of Assis, São Paulo, with Grande Naine showing the largest fruit and, especially, the largest pulp diameter.Item Nutrição e produtividade da nogueira-macadâmia em função de doses de nitrogênio(2013) Perdoná, Marcos José; Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Soratto, Rogério PeresThe objective of this work was to evaluate the influence of nitrogen doses on mineral nutrition and yield of macadamia nut (Macadamia integrifolia). The experiment was carried out during three agricultural years, in Jaboticabal, SP, Brazil. The experimental design was a complete block with four replicates. Five doses of N (0, 50, 100, 150, and 200 kg ha-1 per year), applied as urea, were evaluated. The increase in N doses increased the nutrient concentration in the leaves and the yield of nuts and almonds. Ca, Mg, and S contents decreased and the ones of Fe and Mg increased linearly with N fertilization. Nut and almond yields were positively correlated with leaf N concentration, and the range from 14 to 18 g kg-1 allowed the highest yields. The dose of 150 kg ha-1 of N per year provides higher nut yields, without reducing the recovery rate of almonds. O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência de doses de nitrogênio na nutrição mineral e na produtividade da nogueira-macadâmia (Macadamia integrifolia). O experimento foi conduzido durante três anos agrícolas, em Jaboticabal, SP. Utilizou-se o delineamento experimental de blocos ao acaso, com quatro repetições. Foram avaliadas cinco doses de N (0, 50, 100, 150 e 200 kg ha-1 por ano), aplicadas na forma de ureia. O aumento nas doses de N aumentou o teor do nutriente nas folhas e a produtividade de nozes e amêndoas. Os teores de Ca, Mg e S diminuíram e os de Fe e Mg aumentaram linearmente com a adubação nitrogenada. A produtividade de nozes e de amêndoas correlacionou-se positivamente com o teor de N nas folhas, e a faixa de 14 a 18 g kg-1 foi a que possibilitou as maiores produtividades. A dose de 150 kg ha-1 de N por ano proporciona maior produtividade de noz, sem reduzir a taxa de recuperação de amêndoas.Item Nutrição e produtividade da nogueira-macadâmia em razão do parcelamento da adubação mineral(2014) Perdoná, Marcos José; Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Blat, Sally Ferreira; Soratto, Rogério PeresNutrient availability during the year can affect the performance of macadamia (Macadamia integrifolia). However, there is no information about this crop responses to split application of fertilizer under Brazilian conditions. The aim of this study was to evaluate the influence of splitting the application of chemical fertilizers on the nutrition, yield, and quality of nuts of the macadamia nut tree. The experiment was conducted over three growing seasons on an Oxisol in Jaboticabal, State of São Paulo, Brazil. A randomized complete block design with five replications was used. The NPK fertilization treatments were T1 - a single application in October; T2 - two applications, in October and December; T3 - three applications in October, December, and February; and T4 - four applications, in October, December, February, and April. Split application of a chemical source of NPK fertilizer resulted in higher N concentration in the leaves than single application, but it did not affect the concentration of other nutrients. The nut yield was increased when NPK application was split into two, three, or four times from October to April, as compared to single application in October. The recovery rate of nut kernels was not affected by splitting the application of NPK fertilizer. A disponibilidade de nutrientes durante o ano pode influenciar o desempenho da nogueira-macadâmia (Macadamia integrifolia). Contudo, não existem informações sobre a resposta dessa cultura ao parcelamento da adubação nas condições brasileiras. O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do parcelamento da adubação mineral na nutrição, produtividade e qualidade de frutos da nogueira-macadâmia. O experimento foi conduzido, durante três anos agrícolas, num Latossolo Vermelho, em Jaboticabal, SP. O delineamento experimental foi de blocos casualizados, com cinco repetições. O experimento foi constituído por quatro formas de parcelamento da adubação NPK (T1 - uma única aplicação, em outubro; T2 - duas aplicações, em outubro e dezembro; T3 - três aplicações, em outubro, dezembro e fevereiro; e T4 - quatro aplicações, em outubro, dezembro, fevereiro e abril). O parcelamento da adubação NPK proporcionou maiores teores de N nas folhas que a aplicação em dose única, mas não interferiu nos teores dos demais nutrientes. A produtividade da nogueira-macadâmia foi incrementada de forma similar com o parcelamento da adubação NPK em duas, três ou quatro vezes, entre outubro e abril, em comparação à aplicação única em outubro. A taxa de recuperação de amêndoas não foi interferida pelo parcelamento da adubação NPK.