Navegando por Autor "Madeira, Luciene Aparecida"
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Item Avaliação do desempenho e do rendimento de carcaça de quatro linhagens de frangos de corte em dois sistemas de criação(2010) Madeira, Luciene Aparecida; Sartori, José Roberto; Araujo, Priscila Cavalca; Pizzolante, Carla Cachoni; Saldanha, Érika Salgado Politi Braga; Pezzato, Antonio CelsoThe objective of this work was to evaluate performance and carcass and dressing yields of four broiler chicken lineages raised in confined and semi-confined systems. It was used 1,440 chicks distributed in a random block design with a 4 õ 2 factorial scheme, composed of lineage types (Ross 308, Máster Griss, Label Rouge and Vermelhão Pesado) and two production systems (confinement and semi-confinement), each one with four replications with 45 birds. At 84 days of age, four birds of each repetition were slaughtered, totaling 128 birds, for evaluation of carcass and dressing yields. Access to the paddock (semi-confinement) did not affect performance neither the yield of the carcass of the lineages, except abdominal fat yield, which was the lowest in the semi-confined birds. Considering only birds of colonial lineage, Máster Griss and Vermelhão Pesado showed the best results for weight and Label Rouge, the best feed intake. Broilers of Master Griss, Label Rouge and Vermelhão Pesado, compared to the Ross commercial lineage, showed the highest dressing yield, except for breast and breast meat, which were the highest in Ross lineage. Choice of lineage must be done accordingly to the market interest, since there are differences on performance and yield of dressing and carcass. O objetivo neste trabalho foi avaliar o desempenho e o rendimento de carcaça e das partes de quatro linhagens de frangos de corte criados em sistemas de confinamento e semiconfinamento. Foram utilizados 1.440 pintos distribuídos em delineamento inteiramente casualisado com esquema fatorial 4 õ 2, composto de quatro linhagens (Ross 308, Máster Griss, Label Rouge e Vermelhão Pesado) e dois sistemas de criação (em confinamento e semiconfinamento), cada um com quatro repetições de 45 aves. Aos 84 dias de idade, foram abatidas quatro aves por repetição, totalizando 128 aves, para avaliação do rendimento de carcaça e das partes. O acesso ao piquete (semiconfinamento) não influenciou o desempenho nem o rendimento de carcaça das linhagens, exceto o rendimento de gordura abdominal, que foi mais baixo nas aves semiconfinadas. Considerando apenas aves das linhagens tipo colonial, a Máster Griss e Vermelhão Pesado tiveram melhores resultados de peso e a Label Rouge, melhor conversão alimentar. Os frangos tipo colonial Máster Griss, Label Rouge e Vermelhão Pesado, em comparação aos da linhagem comercial Ross, apresentaram maior rendimento de partes, exceto de peito e carne de peito, que foram maiores na linhagem Ross. A escolha da linhagem deve ser feita de acordo com o interesse de mercado, pois há diferenças no desempenho e no rendimento de carcaça e das partes.Item Morfologia das fibras musculares esqueléticas de frangos de corte de diferentes linhagens criados em sistemas de confinamento e semiconfinamento(2006) Madeira, Luciene Aparecida; Sartori, José Roberto; Saldanha, Érika Salgado Politi Braga; Pizzolante, Carla Cachoni; Silva, Maeli Dal Pai; Mendes, Ariel Antonio; Takahashi, Sabrina Endo; Solarte, William Vicent NarvaezThe effect of strain, breeding system and sex on body weight, carcass and leg yield, and morphologic aspects of skeletal muscle fibers of flexor hallucis longus muscle of broiler chickens was evaluated in this study. The experiment consisted of a 4x2x2 factorial arrangement of treatments, with four strains (Ross-308, Naked Neck Label Rouge, Caipirinha and Paraiso Pedrês), two breeding systems (confinement and semi-confinement) and two sexes, with two replicates per treatment, considering each bird selected randomly at 56 days of age an experimental unit, with a total of 64 birds. Ross strain had the highest values of body weight, weights of legs and meat of legs and weight of flexor hallucis longus muscle and highest values of carcass yield and meat of leg yield. The higher muscle mass of birds selected for high growth is related to an increase in the area of the three types of muscle fibers evaluated (SO, FOG and FG). Males presented higher muscle mass and a musculature higher in fast-glycolityc-type fibers than females. Semi-confined system modified the composition of skeletal muscle fibers of males, increasing the oxidative-type fibers. However this effect was not observed in females. Avaliou-se o efeito da linhagem, do sistema de criação e do sexo sobre o peso vivo, o rendimento de carcaça e de pernas e os aspectos morfológicos das fibras musculares esqueléticas do músculo flexor longo do hálux de frangos de corte. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4 x 2 x 2, ou seja, quatro linhagens (Ross-308, Pescoço Pelado Label Rouge, Caipirinha e Paraíso Pedrês), dois sistemas de criação (confinamento e semiconfinamento) e dois sexos, com duas repetições por tratamento, sendo que cada ave retirada ao acaso aos 56 dias de idade foi considerada uma unidade experimental, totalizando 64 aves. A linhagem Ross apresentou maior peso vivo e maiores pesos de carcaça, de pernas, de carne de penas e do músculo flexor longo do hálux e maiores rendimentos de carcaça e de carnes de pernas que as outras linhagens. A maior massa muscular das aves selecionadas para alta taxa de crescimento está relacionada ao aumento na área dos três tipos de fibras musculares (SO, FOG e FG). Machos apresentaram maior massa muscular e musculatura mais glicolítica que fêmeas. O sistema de semiconfinamento alterou a composição de fibras musculares esqueléticas dos machos, tornando-a mais oxidativa, porém, esse efeito não foi observado nas fêmeas.Item Rastreability of bovine meat and bone meal using the stable isotope technique in egg production(2022) Denadai, Juliana Célia; Batistioli, Julianna Santos; Sartori, José Roberto; Madeira, Luciene Aparecida; Sartori, Maria Márcia Pereira; Pizzolante, Carla Cachoni; Kakimoto, Sérgio Kenji; Contin Neto, Armando Carlos; Costa, Vladimir EliodoroABSTRACT The present study aimed to verify whether the inclusion of other ingredients in the diet of laying hens could interfere with the traceability of bovine meat and bone meal (BMBM) in eggs through stable carbon and nitrogen isotope analysis. Two hundred and fifty-six white laying hens were used and randomly distributed into eight treatments composed of: CONTROL: control diet; GLUTEN: control diet + corn gluten; YEAST: control diet + yeast; GLUTEN + YEAST: control diet + corn gluten + yeast; BMBM: control diet + 4.5 % BMBM; BMBM + GLUTEN: control diet + corn gluten + 4.5 % BMBM; BMBM + YEAST: control diet + yeast + 4.5 % BMBM; BMBM + GLUTEN + YEAST: control diet + corn gluten + yeast + 4.5 % BMBM. The isotopic results were subjected to multivariate analysis of variance (MANOVA) and LDA multivariate linear discriminant analysis. At 28 days, the eggs of the birds given diets without the addition of BMBM differed from the CONTROL group. The yolks showed that all treatments were significantly different from the CONTROL, and at 56 days, all eggs and egg yolks were different from the CONTROL. At 28 days, albumen was significantly different for all CONTROL experimental treatments; however, at 56 days, the YEAST treatment showed no difference from the control. Thus, it was concluded that even with the addition of other ingredients, the isotope technique is still able to detect the BMBM in eggs.Item Tipos de miosinas de linhagens de frangos de corte criados em sistemas de confinamento e semiconfinamento(2011) Madeira, Luciene Aparecida; Sartori, José Roberto; Pizzolante, Carla Cachoni; Saldanha, Érika Salgado Politi Braga; Silva, Maeli Dal Pai; Carani, Fernanda ReginaThe objective was to evaluate body weight, leg weight and morphologic aspects of the muscle fibers of the flexor hallucis longus muscle and electrophoretic profile of myosin heavy chain of four strains of broilers, reared in confinement and semi-confinement systems. 1440 chicks were randomly assigned in a 4 × 2 factorial arrangement: four strains (Ross 305, Master Gris, Label Rouge and Vermelhao Pesado), two production systems (confinement and semi-confinement), with four replicates for each treatment. Four birds were sacrificed for each treatment, at 28 and 84 d, totaling 64 animals. Electrophoresis technique identified the presence of three myosin heavy chain types: MyHC-I, MyHC-IIa and MyHC-IIb, in the flexor hallucis longus muscle of the broilers. There was increase in MyHC-II and decrease in MyHC-I, as age passed. Only at 84 days-old was the MyHC-II expression influenced by strain, confirming a response of selection in Ross lineage on a more glycolytic muscle. The Ross lineage has higher live weight, leg weight, weight and area of the flexor hallucis longus, compared to different chicken strains. O objetivo neste trabalho foi avaliar o peso vivo, o peso de pernas, os aspectos morfológicos das fibras musculares do músculo flexor longo do hálux e o perfil eletroforético das miosinas de cadeia pesada de quatro linhagens de frangos de corte criados nos sistemas de confinamento e semiconfinamento. Foram utilizados 1.440 pintos distribuídos em delineamento inteiramente casualisado em esquema fatorial 4 × 2, composto de quatro linhagens (Ross 305, Máster Gris, Label Rouge e Vermelhão Pesado) e dois sistemas de criação (confinamento e semiconfinamento), cada combinação avaliada com quatro repetições. Aos 28 e 84 dias de idade, foram abatidas quatro aves por tratamento, totalizando 64 aves. A eletroforese identificou a presença das três isoformas de miosinas, tipo MyHC-I, MyHC-IIa e MyHC-IIb, no músculo flexor longo do hálux dos frangos de corte. Com aumento da idade, a isoforma de miosina MyHC-II aumenta, enquanto a MyHC-I diminui. Somente aos 84 dias de idade, a expressão das isoformas de miosina do tipo MyHC-II foram influenciadas pela linhagem, confirmando o reflexo da seleção na linhagem Ross no músculo mais glicolítico.A linhagem Ross apresenta maior peso vivo, peso de perna, peso e área do músculo flexor longo do hálux em comparação às linhagens tipo caipira.