Navegando por Autor "Paulino, Valdinei Tadeu"
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Item In natura residues from peach palm heart industry for ruminant feed(2022) Moraes, José Evandro de; Reis, Túlio Leite; Fuzitani, Eduardo Jun; Damatto Júnior, Erval Rafael; Maioli, Camila Memari Trava; Soares, Weber Vilas Bôas; Bueno, Mauro Sartori; Paulino, Valdinei TadeuABSTRACT. Palm heart processing generates a large amount of residues like leaves, sheath and stems that have potential for ruminant feeding. This study aimed to evaluate the effect of in natura peach palm heart (Bactris gasipaes Khunt.) residues on performance, dry matter (DM) digestibility and intake of ruminants. External sheath was the most suitable residue for sheep, cattle and buffaloes feeding, although sheep presented rejection of 43.5 g kg-1. Thereby, assays of apparent and in vitro dry matter digestibility were done under four feeding treatments, which were the exclusive peach palm sheath, and that one mixed with residues of banana and rice, besides citrus pulp. The experiment was carried out under randomized complete design, with five replications. Greater DM intake (p < 0.05) were observed in animals fed with peach palm sheath mixed with rice (1.12 kg day-1) and mixed with citrus pulp (0.91 kg day-1), however there were no difference among treatments regarding the sheep final weight (p > 0.05). Cattle and buffaloes accept different types of peach palm residues, unlike sheep that present a low rejecting for them. Citrus pulp and rice residue raise the roughage quality. Peach palm residues can be an alternative roughage source to feed ruminants.Item Management and control of parasites on dairy farms in northwestern region of São Paulo state(2016) Veríssimo, Cecília José; Vasques, Flávia; Duarte, Keila Maria Roncato; Paulino, Valdinei Tadeu; Ambrósio, Luis AlbertoA bovinocultura leiteira é de extrema importância econômica e social em todas as regiões brasileiras. Os parasitas podem reduzir a produção leiteira, especialmente o carrapato Rhipicephalus (Boophilus) microplus. Este trabalho consistiu em um questionário respondido por 40 produtores de leite da região noroeste do Estado de São Paulo, com o objetivo de saber como os produtores controlam carrapatos e outros parasitas. Grande parte deles não conhecia o ciclo biológico do carrapato do boi nem o controle estragégico e o teste de eficácia de carrapaticidas. A maioria (87,5%) controlava o carrapato com alta frequência, sem critérios técnicos e cuidados na aplicação do carrapaticida. A aspersão foi o modo de aplicação mais usado (95%) e endectocidas eram utilizados por 45%. Tristeza parasitária bovina foi o prejuízo mais associado ao carrapato (87,5%), seguido de perto pela bicheira (77,5%). No entanto, 65% estavam satisfeitos com o controle do carrapato. A maioria (82,5%) criava gado mestiço. Em relação ao controle de outros parasitas, todos vermifugavam seus animais pelo menos duas vezes por ano; 65% deles controlava a mosca-do-chifre; 40% têm problemas com bicheira. Os entrevistados, de forma geral, tinham bom nível educacional, e as fazendas geralmente exibiam alto grau de tecnologia em produção de leite a pasto, porque metade delas recebia assistência técnica constante de um programa estatal que incentiva a produção leiteira sustentável.Item Perdas fermentativas, composição química, estabilidade aeróbia e digestibilidade aparente de silagem de cana-de-açúcar com aditivos químico e microbiano(2009) Balieiro Neto, Geraldo; Ferrari Junior, Evaldo; Nogueira, José Ramos; Possenti, Rosana; Paulino, Valdinei Tadeu; Bueno, Mauro SartoriThe objective of this work was to evaluate the influence addition whitewash (CaO) and Lactobacillus buchneri in fermentation losses, nutritional value, aerobic stability and apparent digestibility of sugarcane (Saccharum officinarum) silages. A first experiment evaluated fermentation losses, pH and temperature values, chemical composition and in vitro dry matter digestibility of sugarcane silages with or without bacterial inoculants (L. buchneri) or CaO. A second experiment evaluated intake and apparent digestibility of sugarcane silage with the same additives to sheep. The additives did not reduce silage losses, and silages with CaO presented greater effluent losses. The intake of silage with inoculant was lower than of silage with CaO and in natura sugarcane. Dry matter apparent digestibility of CaO silage was lower than that of in natura sugarcane and of silage with inoculant. Greater values were observed in ether extract for silage treated with CaO when compared to in natura sugarcane. Total digestible nutrients values of in natura sugarcane and of silage with inoculant or CaO were 61.2, 54.1, and 51.7%, respectively. Regardless of the additive, sugarcane ensilage results in nutrient loss and in reduced digestibility. O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência da adição de cal virgem e Lactobacillus buchneri em perdas fermentativas, valor nutritivo, estabilidade aeróbia e digestibilidade aparente da silagem de cana-de-açúcar (Saccharum officinarum). O primeiro experimento avaliou perdas fermentativas, pH e temperatura, composição química e digestibilidade in vitro da matéria seca de silagens de cana-de-açúcar, com adição ou sem adição de cal ou de inoculante bacteriano (L. buchneri); o segundo avaliou o consumo de matéria seca e a digestibilidade aparente da cana-de-açúcar ensilada com os mesmos aditivos para cordeiros. Os aditivos não reduziram as perdas na ensilagem, e silagens com cal apresentaram maiores perdas por efluentes. O consumo de matéria seca da silagem com inoculante foi inferior ao da silagem com cal ou ao da cana-de-açúcar in natura. A digestibilidade aparente da matéria seca da silagem com cal foi inferior à da cana-de-açúcar in natura e à da silagem com inoculante. A digestibilidade aparente do extrato etéreo das silagens com cal foi superior à da cana-de-açúcar in natura. Os valores de nutrientes digestíveis totais da cana-de-açúcar in natura ou ensilada com inoculante ou cal foram de 61,2, 54,1 e 51,7%, respectivamente. Independentemente do aditivo, a ensilagem da cana-de-açúcar resulta em perda de nutrientes e redução de digestibilidade.