Navegando por Autor "Oliveira, Emanuel Almeida de"
Agora exibindo 1 - 5 de 5
Resultados por página
Opções de Ordenação
Item Chemical and Fatty acid composition of different cuts cooked or uncooked from yearling bulls fed oil sources(2015) Oliveira, Emanuel Almeida de; Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Henrique, Wignez; Pivaro, Thiago Martins; Rosa, Bruna Laurindo; Fernandes, Alexandre Rodrigo MendesThis study evaluated the chemical and lipid composition of uncooked or cooked loin (Longissimus thoracis) and rump (Biceps femoris) in samples of 2.54 cm thick from 35 carcasses of Nellore young bulls finished in feedlot for 96 days and slaughtered at an average weight of 532.17 ± 30.25 kg and 24 months of age. The rump had the lowest level of protein and ash (18.57 and 0.90%, respectively) and the highest level of ether extract compared to loin (3.37 and 1.90%, respectively). Higher levels of cholesterol were found in rump compared to loin (40.91 e 30.93 mg 100 g-1, respectively). The uncooked loin showed lower content of saturated fatty acids and higher content of polyunsaturated fatty acids. The best values for the omega-6: omega-3 ratio was observed in the uncooked beef. In the present study, the loin was healthier due to the higher amount of polyunsaturated fatty acids compared to rump. Cooking the meat decreases the levels of polyunsaturated fatty acids, omega-3, omega-6 and the omega-6: omega-3 ratio. Objetivou-se avaliar as diferenças na composição química e lipídica do contrafilé (Longissimus thoracis) e da picanha (Biceps femoris) in natura ou assados de bovinos alimentados com diferentes fontes de óleo. Para isto, foram utilizadas amostras, seccionadas em bifes de 2,54 cm, do contrafilé e da picanha, provenientes de 35 carcaças de tourinhos da raça Nelore, confinados por 96 dias e abatidos com peso médio de 532,17 ± 30,25 kg e 24 meses de idade. A picanha apresentou os valores mais baixos de proteína e cinzas (18,57 e 0,90%, respectivamente). No entanto, os maiores teores de extrato etéreo também foram encontrados para este corte comparado ao contrafilé (3,37 e 1,90%, respectivamente). Maiores teores de colesterol foram encontrados na picanha em relação ao contrafilé (40,91 e 30,93 mg 100 g-1, respectivamente). O contrafilé in natura apresentou menores teores de ácidos graxos saturados e maiores quantidades de ácidos graxos poli-insaturados. Para as relações dos ácidos graxos ômega-6: ômega-3, os melhores valores foram encontrados na carne in natura. O contrafilé, no presente estudo, mostrou-se mais saudável pela maior quantidade de ácidos graxos poli-insaturados que a picanha. Assar a carne diminui os teores de ácidos graxos poli-insaturados, ômega-3 e ômega-6, além da relação ômega-6: ômega-3.Item Composição em ácidos graxos e qualidade da carne de tourinhos Nelore e Canchim alimentados com dietas à base de cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado(2009) Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes; Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Henrique, Wignez; Oliveira, Emanuel Almeida de; Oliveira, Rodrigo Vidal; Leonel, Fábio RobertoThe objective of this work was to evaluate the fatty acids composition and the qualitative and chemical characteristics of the loin meat (Longissimus lumborum muscle) of Nellore and Canchim young bulls. The animals were fedlot finished and fed sugar cane-based diets with two concentrate levels (40 and 60% of dry matter). The concentrates were formulated with sunflower grains, corn, soybean meal, dry sugar cane yeast from sugar and alcohol industry, urea and mineral mixture. The experimental design was a completely randomized design with a 2 × 2 factorial arrangement (genetic group × concentrate level), and the averages were compared by Tukey test at 5% of probability. Differences were not observed in the humidity, protein and ether extract contents of the loin meat. Nellore bulls had higher concentrations of conjugated linoleic acid (0.52%), unsaturated fatty acids (46.82%) and higher unsaturated:saturated (1.02), monounsaturated:saturated (0.86) ratios in their loin muscle when compared to Canchim bulls. Canchim bulls presented higher red and yellow color intensity of meat and higher backfat brightness. A significant genetic group × concentrate level interaction was detected for shear force, where Nellore bulls fed with 40% of concentrate had lower values. The results showed that Nellore bulls had better fat acid composition of the loin meat, concerning human health. O objetivo neste trabalho foi avaliar a composição de ácidos graxos e a qualidade do contrafilé (músculo Longissimus lumborum) de tourinhos das raças Nelore e Canchim. Os animais foram terminados em confinamento e alimentados com dietas contendo cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado (40 e 60% na matéria seca). Os concentrados foram compostos de grãos de girassol, milho, farelo de soja, levedura seca de cana-de-açúcar, uréia e núcleo mineral. O delineamento experimental foi o inteiramente ao acaso, em esquema fatorial 2 × 2 (grupo genético × nível de concentrado). Não foram observadas diferenças nos teores de umidade, proteína e extrato etéreo da carne. Os animais da raça Nelore apresentaram maiores concentrações de ácido linoléico conjugado (0,52%), ácidos graxos insaturados (46,82%) e também relações mais elevadas de ácidos graxos insaturados:saturados (1,02) e monoinsaturados:saturados (0,86) em comparação aos tourinhos da raça Canchim. Os tourinhos da raça Canchim apresentaram maior intensidade das cores vermelha e amarela no contrafilé e maior luminosidade da gordura de cobertura. Houve interação para força de cisalhamento, que foi menor nos tourinhos Nelore alimentados com 40% de concentrado. Tourinhos da raça Nelore apresentam carne com melhor composição de ácidos graxos na gordura intramuscular do ponto de vista da saúde humana.Item Composição química e perfil de ácidos graxos da carne de bovinos de diferentes condições sexuais recebendo silagem de milho e concentrado ou cana-de-açúcar e concentrado contendo grãos de girassol(2009) Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes; Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Henrique, Wignez; Tullio, Rymer Ramiz; Oliveira, Emanuel Almeida de; Silva, Tiago Máximo daThe objective in this work was to evaluate the chemical characteristics and the fatty acids composition of beef loin (Longissimus muscle) of young bulls, steers and heifers of Canchim breed. The animals were finished in feedlot system and fed two experimental diets, one with corn silage and concentrate (SIL) and the other with sugar cane, as exclusive roughage, and concentrate containing sunflower grains (CNA). Differences were not detected in relation to moisture, protein and mineral contents between diets or sexual categories. The meat from steers that received the CNA diet had higher lipid content (3.31%) in relation to meat from young bulls and heifers receiving the same diet. The meat from animals that received the CNA diet had higher concentrations of conjugated linoleic acid (18:2 cis-9, trans-11) and polyunsaturated fatty acids, and showed higher unsaturated fatty acids:saturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids:saturated fatty acids ratios than those of animals fed with SIL diet; respectively 0.73 and 0.34%; 8.12 and 6.31%; 0.93 and 0.86; 0.16 and 0.11. The fatty acids composition in meat from beef cattle can be improved with the utilization of sugar cane and sunflower grains in the finishing diet. O objetivo neste trabalho foi avaliar as características químicas e a composição em ácidos graxos do contrafilé (músculo Longissimus) de tourinhos, novilhos e novilhas da raça Canchim. Os animais foram terminados em confinamento com duas dietas experimentais, uma com silagem de milho e concentrado e outra com cana-de-açúcar e concentrado contendo grãos de girassol. Os teores de umidade, proteína e minerais no músculo não diferiram entre as dietas e as condições sexuais dos animais. A carne de novilhos terminados com a dieta com grãos de girassol apresentou maior teor de lipídios (3,31%) em comparação à dos animais de outras categorias. Os animais que receberam a dieta com grãos de girassol apresentaram maiores concentrações de ácido linoléico conjugado (18:2 cis9, trans-11) (0,73%) e ácidos graxos poliinsaturados (8,12%) no músculo, e também relações mais elevadas de ácidos graxos insaturados:saturados (0,93) e ácidos graxos poliinsaturados:saturados (0,16) em comparação àqueles que receberam a dieta convencional, à base de silagem de milho (0,34%; 6,31%; 0,86; e 0,11, respectivamente). A composição em ácidos graxos da carne de bovinos pode ser melhorada com a utilização de cana-de-açúcar e grãos de girassol na dieta dos animais terminados em confinamento.Item Desempenho e características de carcaça de tourinhos Nelore e Canchim terminados em confinamento recebendo dietas com cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado(2009) Oliveira, Emanuel Almeida de; Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes; Henrique, Wignez; Oliveira, Rodrigo Vidal; Ribeiro, Glauco MoraThe objective of this study was to evaluate the performance and carcass traits of young bulls, finished in a feedlot and fed diets with sugarcane (Var. SP 80-1816) and two concentrate levels (40 or 60 % of the DM). Fifteen Nellore bullocks, with approximately 330 kg and 18 months old, and 15 Canchim bullocks (5/8 Charolês ×3/8 Nellore), with approximately 300 kg and 15 months old, were used. The animals were housed in individual pens for a period of 126 days, with the first 21 days of adaptation. The animals were weighed and ultra-sound images were taken at the beginning of the experiment and at every 35 days. A randomized complete design was used in a factorial scheme (2 genetic groups ×2 concentrate levels). There were no significant interactions for any of the evaluated variables. The Canchim animals presented better feed efficiency (0.17 ×0.14) and higher loin eye area gain (19.7 ×13.2 cm²). The 60% concentrate diet improved better daily weight gain (1.44 ×0.98 kg/animal), slaughter weight (499.43 ×460.20 kg), hot carcass weight (265.39 ×244.70 kg) and hindquarter weight (129.74 ×118.68 kg). The Canchim animals presented larger loin eye area (80.89 ×66.85 cm²) and the Nellore animals presented thicker backfat (5.5 ×3.2 mm). Diets with 60% concentrate are better for finishing cattle with high potential for liveweight gain than diets with 40% concentrate. O objetivo foi avaliar o desempenho e as características de carcaça de tourinhos terminados em confinamento alimentados com dietas contendo cana-de-açúcar (Var. SP 80-1816) e dois níveis de concentrado (40 ou 60 % da MS). Foram utilizados 15 animais da raça Nelore com aproximadamente 330 kg e 18 meses de idade e 15 da raça Canchim com aproximadamente 300 kg e 15 meses de idade. Os animais foram alojados em baias individuais por um período de 126 dias (os primeiros 21 dias foram de adaptação). Foram realizadas pesagens e tomadas imagem ultrassônicas, ao início do experimento e a cada intervalo de 35 dias. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 ×2, composto de 2 grupos genéticos e 2 níveis de concentrado. Não foi observada interação fatores ×variáveis estudadas. Os animais da raça Canchim apresentaram melhor eficiência alimentar (0,17 ×0,14) e maior ganho de área de olho-de-lombo (19,7 ×13,2 cm²). A dieta contendo 60% de concentrado, em comparação àquela com 40%, proporcionou maior ganho de peso diário (1,44 ×0,98 kg/animal), maior peso de abate (499,43 ×460,20 kg), de carcaça quente (265,39 ×244,70 kg) e de traseiro especial (129,74 ×118,68 kg). Os animais da raça Canchim apresentaram maior área de olho-de-lombo (80,89 ×66,85 cm²) e os animais Nelore maior cobertura de gordura (5,5 ×3,2 mm). Dietas com 60% de concentrado são mais indicadas para terminação de bovinos com elevado potencial de ganho de peso que aquelas com 40%.Item Performance and carcass characteristics of Nellore young bulls fed different sources of oils, protected or not from rumen degradation(2013) Rosa, Bruna Laurindo; Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Henrique, Wignez; Oliveira, Emanuel Almeida de; Pivaro, Thiago Martins; Andrade, Antonio Tadeu de; Fernandes, Alexandre Rodrigo MendesThe objective was to evaluate the addition of vegetable oils protected or not from rumen degradation in the diet of feedlot-finished young bulls and their effects on performance and carcass characteristics. Thirty-five Nellore males of 402.69±14.90 kg initial weight and 18±2 months of age were utilized. The animals were confined for 96 days, after 28 days of adaptation, and slaughtered at 532.17±30.25 kg. Experimental diets were: control (715 g total digestible nutrients - TDN/kg of dry matter - DM), with addition of soybean oil or fresh linseed oil, and with the addition of the same oils protected from rumen degradation (765 g TDN/kg DM). All diets were formulated with the same amount of protein and with a roughage:concentrate ratio of 40:60, with sugarcane as the only roughage. The addition of oil, regardless of the type and processing, resulted in greater body weight gain (1.17 and 1.41 kg/animal/day), better feed (0.11 and 0.14 kg weight gain/kg DM ingested) and protein efficiency (0.86 and 1.09 kg weight gain/kg crude protein ingested), heavier carcasses (280.3 and 298.0 kg), with better yield (54.5 and 55.5%) and thicker subcutaneous fat (5.1 and 7.5 mm backfat thickness) and with heavier prime cuts, for control diet and the other treatments, respectively. The use of soybean or linseed oil protected or not from rumen degradation only changed the intake of a few nutrients and carcass yield and depth. Thus the addition of energy sources in the diet is beneficial for finishing feedlot bulls. For this addition, either soybean or linseed oils can be used, and the processing of these oils is only useful to facilitate the mixing with the other ingredients of the diet.