Navegando por Autor "Mello, Renius"
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Item Bionutritional efficiency of crossbred beef cattle finished on feedlot andslaughtered at different body weights(2010) Mello, Renius; Queiroz, Augusto César de; Faria, Marcelo Henrique de; Henrique, Douglas Sampaio; Maldonado, FabianaThe objective of this study was to assess the bionutritional efficiency of crossbred F1 Red Angus × Nellore (½ RA ½ N) and F1 Blonde D'Aquitaine × Nellore (½ BA ½ N) young bulls finished on feedlot and slaughtered at 480, 520 and 560 kg body weight. A completely randomized experimental design in a 2 × 3 (genetic group × slaughter weight) factorial arrangement with six replicates was used. The ½ BA ½ N young bulls showed higher kidney, pelvic and inguinal fat (KPIF, kg and % BW) and lower multivariate biological nutritional index (MBNI) and residual feed intake than ½ RA ½ N young bulls. The young bulls slaughtered at heavier weight had larger ribeye area (cm²), fat thickness over the 12-13th rib, fat thickness over the rump, KPIF (kg and % BW), dry matter intake (DMI, kg/d), net energy intake (MJ/d) and metabolizable protein intake (g/d), and MBNI compared to young bulls slaughtered at lighter weight. Furthermore, the ½ BA ½ N young bulls slaughtered at 480 kg had lower feed conversion than the others. On the other hand, the average daily weight gain (kg/d), DMI (% BW and g/BW0.75), feed efficiency and Kleiber ratio did not differ between genetic group, slaughter weight and genetic group versus slaughter weight interaction. Therefore, crossbred F1 Blonde D'Aquitaine × Nellore young bulls and animals slaughtered at lighter weights are more bionutritionally efficient in the finishing phase on feedlot. Objetivou-se avaliar a eficiência bionutricional de tourinhos mestiços F1 Red Angus × Nelore (½ RA ½ N) e F1 Blonde D'Aquitane × Nelore (½ BA ½ N) terminados em confinamento e abatidos com 480, 520 e 560 kg de peso corporal. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em arranjo fatorial 2 × 3 (grupo genético × peso de abate) com seis repetições. Os tourinhos ½ BA ½ N tiveram maior gordura renal, pélvica e inguinal (GRPI, kg e % PV); e menor índice nutricional multivariado biológico (INMB) e consumo alimentar residual em comparação aos tourinhos ½ RA ½ N. Os tourinhos abatidos com maior peso apresentaram maior área de olho-de-lombo (cm²), espessura de gordura subcutânea, gordura de cobertura na garupa, GRPI (kg e % PV), consumo de matéria seca (CMS, kg/d), consumo de energia líquida (MJ/d) e proteína metabolizável (g/dia), e INMB em relação aos abatidos mais leves. Além disso, os tourinhos ½ BA ½ N abatidos com 480 kg tiveram a menor conversão alimentar. Por outro lado, o ganho médio diário de peso (kg/dia), o consumo de matéria seca (% PV e g/UTM), a eficiência alimentar e a relação de Kleiber não diferiram entre os grupos genéticos, os pesos de abate e a interação grupo genético versus peso de abate. Tourinhos F1 Blonde D'Aquitaine × Nelore e os animais abatidos mais leves são bionutricionalmente mais eficientes na fase de terminação em confinamento.