Navegando por Autor "Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz"
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Item Análise energética do novo sistema de produção de maracujá amarelo na região de Marília-SP(2014) Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz; Esperancini, Maura Seiko Tsutsui; Martins, Adriana Novais; Okamoto, Fumiko; Vidal, Anelisa de Aquino; Bueno, Osmar de CarvalhoThe study aimed to evaluate energy indicators of a new production system of yellow passion fruit in Marília-SP. Analyzed the "inputs" of the biological energy, fossil and industrial and "output" energy in the form of fruits produced per unit area as well as five energy indicators. The input energy amounted 155,810.13MJ ha-1. Chemical fertilizers and pesticides accounted for 71% and 24% of indirect energy industry, respectively. The activity generated per cycle / ha, 587.700.00MJ, and cultural productivity 0.19MJ kg-1. The efficiency culture was 3.77. The cultural energy net totaled 431,889.87MJ ha-1. The energy efficiency (4.17) and energy balance (550,312.91MJ ha-1) was favorable. It was concluded that the direct energy consumption from fossil fuels, even though significant, yet permits the production of the fruit of an environmentally sustainable manner. Chemical fertilizers and pesticides were the most representative of indirect energy industry due to the intensification of fertilization as a means of disease prevention. Objetivou-se avaliar indicadores energéticos de um novo sistema de produção do maracujá amarelo na região de Marília-SP. Foram analisadas as "entradas" de energia de origem biológica, fóssil e industrial e a "saída" energética na forma de frutos produzidos por unidade de área, bem como cinco indicadores energéticos. A entrada energética totalizou 155.810,13 MJ/ha. Os adubos químicos e defensivos responderam por 71% e 24% da energia indireta industrial, respectivamente. A atividade gerou, por ciclo/ha, 587.700,00MJ, sendo a produtividade cultural 0,19MJ kg-1. A eficiência cultural foi de 3,77. A energia cultural líquida totalizou 431.889,87 MJ/ha. A eficiência energética (4.17) e o balanço energético (550.312,91MJ ha-1) foram positivos. Concluiu-se que o consumo de energia direta de origem fóssil, mesmo que significativo, ainda permite a produção do fruto de maneira ambientalmente sustentável. Os adubos químicos e defensivos foram os itens mais representativos da energia indireta industrial, em decorrência da intensificação da adubação como forma de prevenção de doenças.Item Avaliação energética da produção de etanol utilizando como matéria-prima a cana-de-açúcar(2009) Salla, Diones Assis; Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz; Cabello, Claudio; Kanthack, Ricardo Augusto DiasThis research analyzed the energetic consumption of the etanol, using as raw-material sugar cane. The searches were carried out from the field in the Midle Paranapanema River Region, Sao Paulo state, in the period from January to December 2007. The referring energy consumption from the crop production phase and industrial processing were evaluated. It was verified that the total energetic cost of the crop production corresponded to 14370.9MJ ha-1, and the most onerous item was the "inputs" (50.4%). In the industrial step, the energetic consumption was equivalent to 1,641.56MJ t-1. The 'hydrolysis, saccharification and broth treatment operations' represented 71.72% of the total energetic expenditure. It was also observed an energetic cost of 2.0MJ L-1 in relation to the etanol produced in the main crop production operations, and 19.4MJ L-1 in the industrial processing. The energy efficiency observed in the crop production and industrialization were of 1.1. Analisou-se energeticamente a produção de etanol originária da cana-de-açúcar. As pesquisas de campo foram realizadas na região paulista do Médio Paranapanema, no período de janeiro a dezembro de 2007, avaliando-se o consumo energético referente às fases de produção e processamento industrial. Verificou-se que o custo energético total da produção agrícola correspondeu a 14.370,9MJ ha-1, e o item mais oneroso foi o de "insumos" (50,4%). Nas etapas industriais, o consumo energético foi equivalente a 1.641,6MJ t-1. As operações de "hidrólise, sacarificação e tratamento do caldo" representaram 71,7% do dispêndio energético total. Na cana-de-açúcar, observou-se um custo energético de 2,0MJ L-1 em relação ao etanol produzido nas principais operações agronômicas de produção e 19,4MJ L-1 nas etapas de processamento industrial. A eficiência energética no cultivo e na industrialização foi de 1,1.Item Custo de produção do maracujá-amarelo (Passiflora edulis)(2011) Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz; Martins, Adriana Novais; Esperancini, Maura Seiko Tstusui; Vidal, Anelisa de Aquino; Okamoto, FumikoThe objective of this work was analyze the economic culture of yellow passion fruit (Passiflora edulis) in Marília-SP, the 2010/2011 crop year. Structures of effective operational cost and total operational cost of the culture per area unit were used to the phase of implementation and management of the crop per unit area and five indicators of profitability. Identified a total production cost of US$ 23,743.19 per hectare or US$ 1.19 per pound of fruit. The items of cost effective operating system that most burdened production corresponded to the operations of machinery (31.1%) and labor (23.5%). The profitability indicators proved to be unfavorable to the production system considered in due mainly to the high price of inputs and practices to control diseases. There is need for technical adjustments related to the handling of the crop plant to reduce the total cost of production in order to make the activity profitable. Objetivou-se analisar economicamente a cultura do maracujá-amarelo (Passiflora edulis) na região de Marília-SP, safra de 2010/2011. Foram utilizadas estruturas do custo operacional efetivo e custo operacional total referente à fase de implantação e condução da lavoura por unidade de área e cinco indicadores de rentabilidade. Identificou-se um custo total de produção de R$ 37.751,67 por hectare ou R$ 1,89 por quilo da fruta. Os itens do custo operacional efetivo que mais oneraram o sistema de produção corresponderam às operações de máquinas (31,1%) e mão de obra (23,5%). Os indicadores de rentabilidade mostraram-se desfavoráveis para o sistema produtivo analisado, em decorrência, principalmente, do alto preço dos insumos e práticas para controle de doenças. Há necessidade de adequações técnicas relacionadas com o manejo fitossanitário da cultura para a redução do custo total de produção de modo a tornar a atividade rentável.Item Economic feasibility of probiotic use in the diet of Nile tilapia, Oreochromis niloticus, during the reproductive period(2020) Dias, Danielle de Carla; Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz; Sussel, Fábio Rosa; Tachibana, Leonardo; Gonçalves, Giovani Sampaio; Ishikawa, Carlos Massatoshi; Natori, Mariene Miyoko; Ranzani-Paiva, Maria José T.ABSTRACT. This work examines the economic advantages of probiotic use in the diet of Nile tilapia broodstock during the reproductive period. For this purpose, Bacillus subtilis was applied as a feed additive. The experimental design was completely randomized with three treatment groups: the T0 control (without probiotic), the T1 continuous probiotic intake, and the T2 alternate probiotic intake at a dose of 0.50 g kg-1 of feed (1010 CFU g-1) with four replicates. For the reproduction assay, 118 females and 48 males of Nile tilapia (proportion 4 males:9 females. hapa-1) (weight 527.65 g ± 185.98 g and length 30.16 cm ± 3.57 cm) were distributed into 12 hapas (3.5 × 2.0 × 1.5 m). Reproductive variables (spawning female percentage, egg production, and fry production) were used to calculate the economic feasibility indexes (total cost of nutrition [TcN], gross revenue [GR], and total operational profit [ToP]). The results show increasing values for spawning female number, collected eggs, and surviving fry in the probiotic groups. We recommend continuous intake of probiotic (feed with addition of probiotic) at a dose of 0.5 g kg-1 of feed (1010 CFU g-1) during the breeding season of Nile tilapia, due to the suitable reproductive indexes and profitability.Item Estudo energético da produção de biocombustível a partir do milho(2010) Salla, Diones Assis; Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz; Cabello, Claudio; Kanthack, Ricardo Augusto DiasThis research analyzed the energetic consumption of etanol from the corn crops (Zea mays L.). The field surveys were carried out in the Midle Paranapanema River Region, São Paulo state, Brazil, in the period from January to December 2007. The energy consumption on stage of production and industrial processing of grain were evaluated. It was verified that the total energetic cost of the crop production corresponded to 15,633.7MJ ha-1, and the most onerous item was the "inputs" (77.5%). In the industrial step, the energetic consumption was equivalent to 3,882.2MJ t-1. The operations of "hydrolysis, saccharification and treatment of the broth" represented 50.2% of the total energetic expenditure. It was also observed an energetic cost of 7.9MJ L-1 in relation to the etanol produced in the main crop production operations, and 11.8MJ L-1 in the industrial processing. The energy balance of crop production and industrialization was of 1.2MJ. Objetivou-se analisar energeticamente a produção de etanol a partir do milho (Zea mays L.). As pesquisas de campo foram realizadas na região paulista do Médio Paranapanema, São Paulo (SP), no período de janeiro a dezembro de 2007. Avaliou-se o consumo energético referente às fases de produção e processamento industrial do grão. O custo energético total da produção agrícola correspondeu a 15.633,7MJ ha-1, e o item mais oneroso foi o de "insumos" (77,5%). Nas etapas industriais, o consumo energético foi equivalente a 3.882,2MJ t-1. As operações de "hidrólise, sacarificação e tratamento do caldo" representaram 50,2% do dispêndio energético total. O custo energético do milho foi de 7,9MJ L-1 nas operações agronômicas de produção e 11,8MJ L-1 nas etapas de processamento industrial. O balanço energético do cultivo e da industrialização foi de 1,2MJ.Item Probiotic in feeding of juvenile matrinxã (Brycon amazonicus): economic viability(2012) Dias, Danielle de Carla; Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz; Ayroza, Luiz Marques da Silva; Tachibana, Leonardo; Romagosa, Elizabeth; Ranzani-Paiva, Maria José TavaresThis study aimed to analyze the economic feasibility of supplement probiotics Bacillus subtilis to "matrinxã" Brycon amazonicus, raised in cages. The experiment was conducted at the Polo Regional Vale do Ribeira, in Pariquera-açu municipality, São Paulo State, Brazil, from February to July 2009. A total of 960 juvenile matrinxã were stocked in twelve 2.7 m³-net cages (1.5 x 1.5 x 1.2 m), in ponds with a total area of 600 m² and an average depth of 1.50 m. The tests were conducted with a control treatment (T1) and two probiotic doses (T2 = 5 g and T3 = 10 g kg-1 of diet) with four replicates. Results showed that T2 produced better economic performance for matrinxã at the juvenile stage in intensive rearing system. Objetivou-se analisar a viabilidade econômica do uso do probiótico Bacillus subtilis na alimentação de matrinxã Brycon amazonicus, em tanques-rede. O experimento foi conduzido no Polo Regional do Vale do Ribeira, no município de Pariquera-Açu, São Paulo, Brasil, entre fevereiro e julho de 2009. Foram avaliados 960 peixes juvenis, divididos em 12 tanques-rede de 2,7 m³ (1,5 x 1,5 x 1,2 m) em uma área total de 600 m², com profundidade média de 1,50 m. Os testes foram conduzidos com um tratamento testemunha (T1), duas doses de probiótico (T2 = 5 g e T3 = 10 g kg-1 de ração) e quatro repetições. Os resultados mostraram que o T2 proporcionou melhor desempenho zootécnico e econômico da matrinxã na fase de engorda no sistema intensivo de criação.Item Probiotic in feeding of juvenile matrinxã (Brycon amazonicus): economic viability(2012) Dias, Danielle de Carla; Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz; Ayroza, Luiz Marques da Silva; Tachibana, Leonardo; Romagosa, Elizabeth; Ranzani-Paiva, Maria José TavaresThis study aimed to analyze the economic feasibility of supplement probiotics Bacillus subtilis to "matrinxã" Brycon amazonicus, raised in cages. The experiment was conducted at the Polo Regional Vale do Ribeira, in Pariquera-açu municipality, São Paulo State, Brazil, from February to July 2009. A total of 960 juvenile matrinxã were stocked in twelve 2.7 m³-net cages (1.5 x 1.5 x 1.2 m), in ponds with a total area of 600 m² and an average depth of 1.50 m. The tests were conducted with a control treatment (T1) and two probiotic doses (T2 = 5 g and T3 = 10 g kg-1 of diet) with four replicates. Results showed that T2 produced better economic performance for matrinxã at the juvenile stage in intensive rearing system. Objetivou-se analisar a viabilidade econômica do uso do probiótico Bacillus subtilis na alimentação de matrinxã Brycon amazonicus, em tanques-rede. O experimento foi conduzido no Polo Regional do Vale do Ribeira, no município de Pariquera-Açu, São Paulo, Brasil, entre fevereiro e julho de 2009. Foram avaliados 960 peixes juvenis, divididos em 12 tanques-rede de 2,7 m³ (1,5 x 1,5 x 1,2 m) em uma área total de 600 m², com profundidade média de 1,50 m. Os testes foram conduzidos com um tratamento testemunha (T1), duas doses de probiótico (T2 = 5 g e T3 = 10 g kg-1 de ração) e quatro repetições. Os resultados mostraram que o T2 proporcionou melhor desempenho zootécnico e econômico da matrinxã na fase de engorda no sistema intensivo de criação.Item Probiotic in feeding of juvenile matrinxã (Brycon amazonicus): economic viability(2012) Dias, Danielle de Carla; Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz; Ayroza, Luiz Marques da Silva; Tachibana, Leonardo; Romagosa, Elizabeth; Ranzani-Paiva, Maria José TavaresThis study aimed to analyze the economic feasibility of supplement probiotics Bacillus subtilis to "matrinxã" Brycon amazonicus, raised in cages. The experiment was conducted at the Polo Regional Vale do Ribeira, in Pariquera-açu municipality, São Paulo State, Brazil, from February to July 2009. A total of 960 juvenile matrinxã were stocked in twelve 2.7 m³-net cages (1.5 x 1.5 x 1.2 m), in ponds with a total area of 600 m² and an average depth of 1.50 m. The tests were conducted with a control treatment (T1) and two probiotic doses (T2 = 5 g and T3 = 10 g kg-1 of diet) with four replicates. Results showed that T2 produced better economic performance for matrinxã at the juvenile stage in intensive rearing system. Objetivou-se analisar a viabilidade econômica do uso do probiótico Bacillus subtilis na alimentação de matrinxã Brycon amazonicus, em tanques-rede. O experimento foi conduzido no Polo Regional do Vale do Ribeira, no município de Pariquera-Açu, São Paulo, Brasil, entre fevereiro e julho de 2009. Foram avaliados 960 peixes juvenis, divididos em 12 tanques-rede de 2,7 m³ (1,5 x 1,5 x 1,2 m) em uma área total de 600 m², com profundidade média de 1,50 m. Os testes foram conduzidos com um tratamento testemunha (T1), duas doses de probiótico (T2 = 5 g e T3 = 10 g kg-1 de ração) e quatro repetições. Os resultados mostraram que o T2 proporcionou melhor desempenho zootécnico e econômico da matrinxã na fase de engorda no sistema intensivo de criação.Item Soja transgênica versus convencional: estimativa dos custos operacionais de produção na região do Médio Paranapanema, Estado de São Paulo(2008) Furlaneto, Fernanda de Paiva Badiz; Reco, Paulo César; Kanthack, Ricardo Augusto Dias; Esperancini, Maura Seiko Tsutsui; Ojima, Andréa Leda Ramos de OliveiraThe study esteemed the operational cost of production of conventional and transgenic soybean in Middle Paranapanema, São Paulo State, Brazil. Results of three experiments of regional evaluation were used with 19 varieties of soybean, being 17 conventional and 2 transgenic ones. The cost structures used were effective operational cost (EOC) and the total operational cost (TOC). The TOC, for hectare, of the transgenic soybean was 10,7% smaller than the one of the conventional soybean. However, the unitary cost for bag was smaller for the conventional soybean in reason of the productivity. The medium productivity was of 35,2 and of 31,3 bags for hectare for conventional and transgenic ones, respectively. The largest percemtile difference in TOC happened in the items "seeds " and "herbicide". The variation of the production cost for bag of the conventional soybean was from US$ 12.8 to US$ 18.3 and for the transgenic soybean US$ 13.7 and US$ 18.6. The high cost of the inputs committed the viability of the activity in the two production systems. There is need to continue the evaluation of the cultivation of transgenic soybean to know the most adapted ones in the area and to turn safer the technical indications. O estudo estimou o custo operacional de produção da soja convencional e transgênica no Médio Paranapanema, Estado de São Paulo. Foram utilizados resultados de três experimentos de avaliação regional com 19 cultivares de soja, sendo 17 convencionais e 2 transgênicas. As estruturas de custo utilizadas foram custo operacional efetivo (COE) e o custo operacional total (COT). O COT, por hectare, da soja transgênica foi 10,7% menor que o da soja convencional. Porém, o custo unitário por saca foi menor para a soja convencional em razão da produtividade. A produtividade média foi de 35,2 e de 31,3 para as cultivares convencionais e transgênicas, respectivamente. A maior diferença porcentual no COT ocorreu nos itens "sementes" e "herbicidas". A variação do custo de produção por saca da soja convencional foi de R$ 27,7 a R$ 39,5 e da soja transgênica R$ 29,5 e R$ 40,1. O alto custo dos insumos comprometeu a viabilidade da atividade nos dois sistemas de produção. Há necessidade de continuar a avaliação das cultivares de soja transgênica para conhecer as mais adaptadas regionalmente e tornar mais seguras as indicações técnicas.