Navegando por Autor "Costa, Ricardo Lopes Dias da"
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Item Addition of orange, pineapple and beet juices as extenders for cryopreservation of ram semen(2023) Bozzi, Alexandre da Rocha; Particelli, Luiz Henrique; Viana, Carlos Henrique Cabral; Quirino, Célia Raquel; Andrade, André Furugen Cesar de; Freitas, Flávia Vieira de; Passarelli, Marina da Silva; Celeghini, Eneiva Carla de Carvalho; Bedoya, Héctor Javier Narvaez; Chay-Canul, Alfonso Juventino; Costa, Ricardo Lopes Dias daAbstract Searching for improvements in semen cryopreservation, natural substances are commonly studied focusing to improve the sperm quality. The aim of this study were evaluated the effect of adding orange, pineapple, and beet juices in different concentrations and combinations to the ram semen cryopreservation extender. Five ejaculates from five adult rams were used. The semen pool was diluted in egg yolk-based extender and mixed with the following 15 treatments (at a final concentration of 400.106 sptz/mL): orange 10% (O10) and 15% (O15); pineapple 10% (P10) and 15% (P15); beet 10% (B10) and 15% (B15); pineapple + orange 10% (PO10) and 15% (PO15); pineapple + beet 10% (PB10) and 15% (PB15); beet + orange 10% (BO10) and 15% (BO15); pineapple + beet + orange 10% (PBO10) and 15% (PBO15); and the control group (CON). Post-thaw in 0.25 mL straws semen quality analysis of cryopreserved semen was performed by CASA and flow cytometry. Analysis of variance (PROC GLM) was carried out and the averages were compared using the SNK test. Pearson's correlation test was also performed. No effect was noted in the addition of juices to the semen extender prior to cryopreservation. Post-thawed, although, statistically similar to the control group, the total motility of the B10 group reached acceptable standards of total motility. In addition, B10 group showed the highest values (p<0.05) of progressive motility than control group or other treatments. The addition of 10% beet juice to the ram semen extender can improve the cryopreservation of sperm motility. Resumo Em busca de melhorias na criopreservação do sêmen, substâncias naturais são comumente estudadas com o objetivo de melhorar a qualidade do sêmen. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da adição de sucos de laranja, abacaxi e beterraba em diferentes concentrações e combinações ao diluidor de criopreservação de sêmen ovino. Foram utilizados cinco ejaculados de cinco carneiros adultos. O pool de sêmen foi diluído em diluente à base de gema de ovo e misturado com os seguintes 15 tratamentos (na concentração final de 400x10⁶ sptz/ml): laranja 10% (O10) e 15% (O15); abacaxi 10% (P10) e 15% (P15); beterraba 10% (B10) e 15% (B15); abacaxi + laranja 10% (PO10) e 15% (PO15); abacaxi + beterraba 10% (PB10) e 15% (PB15); beterraba + laranja 10% (BO10) e 15% (BO15); abacaxi + beterraba + laranja 10% (PBO10) e 15% (PBO15); e o grupo controle (CON). Pós-descongelação em palhetas de 0,25 ml a análise da qualidade do sêmen criopreservado foi realizada pelo CASA e citometria de fluxo. A análise de variância foi realizada e as médias comparadas pelo teste SNK. O teste de correlação de Pearson também foi realizado. Nenhum efeito foi observado na adição de sucos ao diluidor de sêmen antes da criopreservação. Após o descongelamento, embora estatisticamente semelhante ao grupo controle, a motilidade total do grupo B10 atingiu padrões aceitáveis de motilidade total. Além disso, o grupo B10 apresentou os maiores valores (p<0,05) de motilidade progressiva que o grupo controle ou os outros tratamentos. A adição de 10% de suco de beterraba ao diluente de sêmen ovino pode melhorar a criopreservação da motilidade espermática.Item Dietas com nitrogênio não-proteico para fêmeas bovinas superovuladas sem prévia adaptação durante curto tempo e em diferentes fases do ciclo estral(2010) Alves, Flávio Rocha; Martins, Claudiney de Melo; Braga, Fernando do Amaral; Costa, Ricardo Lopes Dias da; Demarchi, João José Assumpção de Abreu; Rodrigues, Paulo Henrique MazzaThe aim of this study was to evaluate the effects of short term non-protein nitrogen feeding at different periods of the oestrus cycle in superovulated cows, without previous adaptation, on yield, quality and development degree of recovered embryos. A total of sixty-eight Nelore cows were distributed in three groups: the control group (C) and two groups with urea supply before (UB; urea supply from day -5 to day 0) and after (UA; supply from day 0 to day 5) artificial insemination. Animals were kept grazing and received 3.0 kg/animal/day of concentrate during 16 days. Two concentrates were formulated and the total diets (concentrate and estimate forage intake) showed 12.0% (control diet) and 14.6% (non-protein diet) of crude protein. Animals were synchronized, superovulated and inseminated. The embryos were collected and analysed seven days (day 7) after insemination (day 0). Blood samples were collected on days -5, 0 and 5 to determine concentration of plasmatic urea nitrogen, glucose, insulin and progesterone. The time of urea supply affected average plasmatic urea nitrogen concentration on days -5, 0 5 but it did not affect concetrations of glucose, insulin and progesterone. The moment of urea inclusion had effect on compact morula percentage in relation to the total number of structures (UB = 51.4 vs. UA = 15.3%), to the total number of fertilized oocytes (UB = 62.5 vs. UA = 30.6%) and to the total number of viable embryos (UB = 68.8 vs. UA = 38.6%). In the after insemination group of urea supply there was 70.2% of reduction on compact morula proportion over the total structures in relation to the group that received urea before insemination. Non-protein nitrogen feeding immediately after insemination promotes faster rates of embryo development. Objetivou-se neste estudo avaliar o efeito do fornecimento, sem prévia adaptação, durante curto tempo e em diferentes fases do ciclo estral, de dietas contendo nitrogênio não-proteico (NNP) na produção, na qualidade e no grau de desenvolvimento de embriões recuperados em fêmeas bovinas superovuladas. Sessenta e oito vacas Nelore foram distribuídas em três grupos: um controle e dois com fornecimento de ureia antes (UA = do dia -5 ao dia 0) e após (UD = dia 0 ao dia 5) a inseminação artificial. As vacas foram mantidas em pastagem e receberam concentrado (3,0 kg/animal/dia) durante 16 dias. Foram formulados dois concentrados, e as dietas totais (concentrado e consumo estimado de pastagem) apresentaram 12,0% (dieta controle) e 14,6% (dieta NNP) de proteína bruta (PB). As vacas foram sincronizadas, superovuladas e inseminadas. Sete dias (dia 7) após a inseminação (dia 0), realizou-se a colheita e análise dos embriões. Amostras de sangue foram coletadas nos dias -5, 0 e 5 para determinação da concentração de nitrogênio ureico plasmático (NUP), glicose, insulina e progesterona. A época de fornecimento de ureia influenciou as concentrações médias de NUP nos dias -5, 0 e 5, mas não tiveram efeito nas concentrações de glicose, insulina e progesterona. O período de fornecimento da ureia teve efeito na porcentagem de mórulas compactas em relação ao total de estruturas (UA = 51,4 vs. UD = 15,3%), em relação ao total de oócitos fecundados (UA = 62,5 vs. UD = 30,6%) e em relação ao total de embriões viáveis (UA = 68,8 vs. UD = 38,6%). No grupo que recebeu ureia depois da inseminação artificial, houve redução de 70,2% da proporção de mórulas compactas por total de estruturas em relação ao grupo que recebeu ureia antes da inseminação. Dietas com nitrogênio não-proteico fornecidas imediatamente após a inseminação promovem aceleração do desenvolvimento embrionário inicial.Item Estimated correlations of ultrasound carcass measurements and physical-chemical components of Santa Ines sheep meat(2023) Geraldo, André Torres; Maia Júnior, Jonhny de Azevedo; Costa, Ricardo Lopes Dias da; Beltrame, Renato Travassos; Azevedo, Adriano; Santos Júnior, Alexandre Cristiano; Madella-Oliveira, Aparecida Fatima; Quirino, Celia RaquelABSTRACT. The evaluation of the carcass composition of livestock generates relevant information on the quality and final yield of the meat products. The objective of this work was to evaluate correlations the ultrasound measurements in vivo of the Longissimus lumborum with the physical-chemical components of one-year-old Santa Ines sheep bred in extensive systems. The ultrasound evaluation was performed of the rib eye area (USrea), loin depth (USld), loin width (USlw) and subcutaneous fat thickness (USsft). After slaughter, meat cuts were weighed and carcass yield was calculated. The 12th rib on the left side was separated from the carcass and dissected, after which individual bones, muscles and fat were separated and weighed. The components were regrouped, ground and collected for centesimal evaluation. Significant positive correlations (p < 0.05) were found between the ultrasound measurements and meat metrics, except for the loin length, which had low correlation. Significant correlations (p < 0.05) were found between muscles and the measurements of USld, USrea and USsft. The correlations (p < 0.05) between the bones and USld and USrea were negative and significant. USsft presented correlation (p < 0.05) with carcass yield. Thus, the ultrasound measurements associated with the Longissimus lumborum could constitute a valuable tool for evaluating the physical-chemical components and carcass of one-year-old Santa Inês sheep created in extensive systems.Item Estimates of genetic parameters and cluster analysis for worm resistance and resilience in Santa Inês meat sheep(2018) Oliveira, Elisa Junqueira; Savegnago, Rodrigo Pelicioni; Freitas, Luara Afonso de; Freitas, Anielly Paula; Maia, Suellen Rodrigues; Simili, Flávia Fernanda; Faro, Lenira El; Costa, Ricardo Lopes Dias da; Santana Júnior, Mário Luiz; Paz, Claudia Cristina Paro deAbstract: The objective of this work was to estimate genetic parameters for traits related to resistance to endoparasites in Santa Inês sheep, for a possible inclusion in sheep breeding programs, as well as to evaluate the additive genetic pattern of the animals using cluster analyzes, in order to assess whether there are groups within the population that can be used as candidates for selection for resistance to endoparasites. The studied traits were: Famacha score, fecal egg counts (FEC), packed cell volume (PCV), total plasma protein (TPP), body condition score (BCS), and body weight (BW). Heritability estimates ranged from 0.17 (0.05) for TPP to 0.31 (0.07) for BCS. The cluster analyzes based on the breeding values identified four clusters. Famacha and BCS can be recommended as selection criteria for resistance to hematophagous endoparasites because they can respond to selection and are easy to be measured. Animals from cluster 1 have great potential as candidates for selection because of their additive genetic pattern, taking into account body weight and endoparasite resistance due to higher breeding values for BW, BCS, PCV, and TPP and lower breeding values for Famacha and FEC. Resumo: O objetivo deste trabalho foi estimar parâmetros genéticos para características relacionadas à resistência a endoparasitas em ovinos Santa Inês, para uma possível inclusão em programas de melhoramento genético de ovinos, bem como avaliar o padrão genético aditivo dos animais por meio de análises de agrupamento dos valores genéticos, para verificar se há subgrupos dentro da população que possam ser utilizados como candidatos à seleção para resistência a endoparasitas. As características estudadas foram: score Famacha, contagem de ovos fecais (FEC), volume globular (PCV), proteína plasmática total (TPP), escore de condição corporal (BCS) e peso corporal (BW). As estimativas de herdabilidade variaram de 0,17 (0,05) para TPP a 0,31 (0,07) para BCS. As análises de agrupamento com base nos valores genéticos identificaram quatro grupos. Famacha e BCS podem ser recomendados como critérios de seleção de resistência a endoparasitas hematófagos, uma vez que podem responder à seleção e são facilmente medidos. Os animais do grupo 1 apresentam grande potencial como candidatos para seleção em razão do seu padrão genético aditivo, ao se levar em consideração peso corporal e resistência ao endoparasita devido aos maiores valores genéticos para BW, BCS, PCV e TPP e aos menores valores genéticos para Famacha e FEC.