Navegando por Autor "Brandi, Roberta Ariboni"
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Item Effects of diets with increasing levels of citrus pulp on the blood parameters linked to energy metabolism in horses(2014) Menezes, Madalena Lima; Brandi, Roberta Ariboni; Bueno, Ives Cláudio da Silva; Balieiro, Júlio Cesar de Carvalho; Moreira, Camilla Garcia; Nascimento, Olivia Carmen de AraújoCurrently, the use of alternative energy ingredients for horses has increased because these foods contain "superfibers", making safer diet for these animals. To study the influence of diets containing increasing levels of citrus pulp on albumin, triglycerides, cholesterol, glucose, insulin and short chain fatty acid (SCFA) concentrations in the blood, five animals were used, with an average age of 3.5 years and a live weight of 460.66±76.86 kg, they were fed twice a day, at 7:00 am and 4:00 pm. The diets were formulated to meet the requirements of the animals at maintenance. 60% of the energy was obtained from forage, and 40% from concentrate, containing the following inclusion levels of citrus pulp (0, 7, 14, 21 and 28%). The area under the curve (AUC) and the glucose and insulin peaks were calculated, and no differences were observed between the treatments. There was no effect of diet on the blood concentrations of the evaluated parameters tested, and there was no effect of the time of collection on the following variables: SCFAs, cholesterol, triglycerides and albumin. However, the diet did have quadratic effect on the glucose (Ŷ =-0.5327X²+4.2130X+84.5276) and insulin (Ŷ=-0.1002X² +0.8233X + 1.6336) concentrations. Up to 28% of the concentrate can be composed of citrus pulp in horse diets without causing any alterations on the concentrations of the parameters analyzed in the blood. High-fiber diets with easily fermentable fibers are beneficial because they maintain the glucose and insulin curves close to the baseline levels. Atualmente, a utilização de ingredientes energéticos alternativos para os equinos tem aumentado, pois esses alimentos contêm "super fibras", tornando a dieta mais segura para esses animais. Objetivando-se estudar a influência de dietas, contendo níveis crescentes de polpa cítrica sobre as concentrações sanguíneas de albumina, triglicérides, colesterol, glicose, insulina e ácidos graxos de cadeia curta, foram utilizados cinco animais, com idade média de 3,5 anos e peso vivo de 460,66±76,86kg, arraçoados duas vezes ao dia, às 7h e às 16h. As dietas foram formuladas para atender àdemanda de animais em mantença, sendo 60% da energia proveniente do volumoso e 40% do concentrado, contendo os seguintes níveis de inclusão de polpa cítrica(0, 7, 14, 21 e 28%). Foram calculadas a área abaixo da curva (AAC) e o pico da glicose e insulina, para as quais não foram observados efeitos das dietas. Não houve efeito da dieta sobre as concentrações sanguíneas dos parâmetros avaliados, bem como não houve efeito do tempo de coleta sobre as variáveis: ácidos graxos de cadeia curta, colesterol, triglicérides e albumina. Foi observado, porém, efeito quadrático para as concentrações de glicose (Ŷ = -0,5327X² + 4,2130X + 84,5276) e insulina (Ŷ = -0,1002X² +0,8233X + 1,6336). A polpa citrica pode ser incluida em até 28% no concentrado dos equinos, sem causar alterações nas concentrações sanguineas analisadas. Dietas com alta inclusão de fibra e participação de ingredientes com fibras de fácil fermentação são benéficas,pois mantêm as curvas glicêmicas e insulinêmicas próximas aos valores basais.Item Substitution of wheat bran by corn gluten feed without steep water in cats feed(2017) Ferreira, Lívia Geraldi; Pires, Juliana de Melo; Zangeronimo, Márcio Gilberto; Saad, Flávia Maria de Oliveira Borges; Brandi, Roberta Ariboni; Bueno, Ives Cláudio da Silva; Barbosa, Priscila Barros; Lisenko, Karen Guttenkunst; Taffarel, Taís Regina; Reis, Jéssica Santana dosABSTRACT: This study aimed to evaluate the effects of substituting wheat bran (WB) by corn gluten feed without steep water (CGF) in cats feeds regarding the nutritional value of the diet, stool characteristics, time of food passage through the gastrointestinal tract (GIT), intestinal gas production and concentrations of short chain fatty acids (SCFA) in blood and faeces. Twenty eight cats were distributed in a randomized block design with four treatments (0, 2.6, 5.3 or 8.0% CGF, based on dry matter, substituting for WB) and seven replicates. Substitution of WB by CGF decreased (P<0.01) the digestibility of acid detergent fibre without influencing (P>0.05) the digestibility of other nutrients and apparent metabolizable energy. There was also no effect (P>0.05) on faeces moisture, faecal pH and score, food transit time in the GIT, intestinal gas area and SCFA concentrations in faeces, while blood concentrations of propionate were influenced differently by the different feeds and sampling times (P<0.05). Thus replacement of up to 8% of WB by CGF may be done safely in cats feed. RESUMO: Objetivou-se avaliar os efeitos da substituição do farelo de trigo (FT) pelo farelo de casca de milho sem água de maceração (FCM) em alimentos completos para gatos sobre a digestibilidade dos nutrientes, características das fezes, tempo de passagem do alimento pelo trato gastrintestinal (TGI), produção de gás intestinal e concentrações de ácidos graxos de cadeia curta (AGCC) no sangue e nas fezes. Foram utilizados 28 gatos, os quais foram distribuídos em um delineamento em blocos casualizados com quatro tratamentos (0, 2,6, 5,3 e 8,0% de FCM, com base na matéria seca, em substituição ao FT) e sete repetições. A substituição do FT pelo FCM reduziu (P<0,01) a digestibilidade da fibra em detergente ácido, sem influenciar (P>0,05) a digestibilidade dos demais nutrientes e a energia metabolizável das dietas. Também não houve efeito (P>0,05) sobre a umidade das fezes, o escore e o pH fecal, o tempo de passagem do alimento no TGI, área de gás intestinal e concentrações AGCC nas fezes, enquanto as concentrações sanguíneas de propionato foram influenciadas de maneira diferente entre as diferentes dietas e tempos de coleta. Conclui-se que a substituição do FT pelo FCM, até 8%, pode ser feita de maneira segura em alimentos para gatos.