Navegando por Autor "Balieiro Neto, Geraldo"
Agora exibindo 1 - 3 de 3
Resultados por página
Opções de Ordenação
Item Impacts of limestone and nitrogen top dressing application on the potassium content in the soil profile and marandu-grass leaf concentration(2009) Balieiro Neto, Geraldo; Reis, Ricardo Andrade; Ruggieri, Ana CláudiaThe objective of this experiment was to evaluate the effects of nitrogen doses (0, 100, 200, 300, and 400 kg ha-1 year-1), with or without dolomitic lime covering application, on the potassium (K) soil content at depths varying form 0 to 5, 5 to 10, and 10 to 20 cm, and the potassium concentration in the plant. The experiment was carried out in a rhodic ferralsol with a slightly rolling relief, in a 5 × 2 factorial arrangement, in a complete randomized block design, with four replications. Nitrogenated fertilization caused a linear increase in the potassium concentration in the plant and also in the mineral content in the 0-5 cm soil layer. An effect of competitive inhibition occurred between the potassium and calcium absorption, and potassium and magnesium absorption. Although a significant fraction of potassium returned to the soil surface layer through the forage residue due to the increase in dry matter production caused by nitrogenated fertilization, the increase in the potassium concentration in the plant due to the doses of nitrogen demonstrated the importance of considering the potassium supply to the plant, when the forage mass is intensified through nitrogenated fertilization. Objetivou-se avaliar os efeitos de nitrogênio (0, 100, 200, 300 e 400 kg/ha.ano), com ou sem aplicação de calcário dolomítico em cobertura, sobre o teor de potássio (K) do solo nas profundidades de 0 a 5; 5 a 10; e 10 a 20 cm e a concentração de potássio na planta. O experimento foi realizado em Latossolo Vermelho distroférrico de relevo suavemente ondulado, disposto em esquema fatorial 5 × 2, em blocos casualizados, com quatro repetições. A adubação nitrogenada promoveu aumento linear na concentração de potássio na planta e no teor desse mineral na camada de 0 a 5 cm do solo. Ocorreu efeito de inibição competitiva entre a absorção de potássio e cálcio e entre potássio e magnésio. Embora uma fração significativa de potássio retorne à camada superficial do solo pelo resíduo de forragem, em decorrência da maior produção de massa, o aumento da concentração de potássio na planta nas mais altas doses de nitrogênio comprova a importância do suprimento de potássio para a planta, por intensificar a massa de forragem.Item Perdas fermentativas, composição química, estabilidade aeróbia e digestibilidade aparente de silagem de cana-de-açúcar com aditivos químico e microbiano(2009) Balieiro Neto, Geraldo; Ferrari Junior, Evaldo; Nogueira, José Ramos; Possenti, Rosana; Paulino, Valdinei Tadeu; Bueno, Mauro SartoriThe objective of this work was to evaluate the influence addition whitewash (CaO) and Lactobacillus buchneri in fermentation losses, nutritional value, aerobic stability and apparent digestibility of sugarcane (Saccharum officinarum) silages. A first experiment evaluated fermentation losses, pH and temperature values, chemical composition and in vitro dry matter digestibility of sugarcane silages with or without bacterial inoculants (L. buchneri) or CaO. A second experiment evaluated intake and apparent digestibility of sugarcane silage with the same additives to sheep. The additives did not reduce silage losses, and silages with CaO presented greater effluent losses. The intake of silage with inoculant was lower than of silage with CaO and in natura sugarcane. Dry matter apparent digestibility of CaO silage was lower than that of in natura sugarcane and of silage with inoculant. Greater values were observed in ether extract for silage treated with CaO when compared to in natura sugarcane. Total digestible nutrients values of in natura sugarcane and of silage with inoculant or CaO were 61.2, 54.1, and 51.7%, respectively. Regardless of the additive, sugarcane ensilage results in nutrient loss and in reduced digestibility. O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência da adição de cal virgem e Lactobacillus buchneri em perdas fermentativas, valor nutritivo, estabilidade aeróbia e digestibilidade aparente da silagem de cana-de-açúcar (Saccharum officinarum). O primeiro experimento avaliou perdas fermentativas, pH e temperatura, composição química e digestibilidade in vitro da matéria seca de silagens de cana-de-açúcar, com adição ou sem adição de cal ou de inoculante bacteriano (L. buchneri); o segundo avaliou o consumo de matéria seca e a digestibilidade aparente da cana-de-açúcar ensilada com os mesmos aditivos para cordeiros. Os aditivos não reduziram as perdas na ensilagem, e silagens com cal apresentaram maiores perdas por efluentes. O consumo de matéria seca da silagem com inoculante foi inferior ao da silagem com cal ou ao da cana-de-açúcar in natura. A digestibilidade aparente da matéria seca da silagem com cal foi inferior à da cana-de-açúcar in natura e à da silagem com inoculante. A digestibilidade aparente do extrato etéreo das silagens com cal foi superior à da cana-de-açúcar in natura. Os valores de nutrientes digestíveis totais da cana-de-açúcar in natura ou ensilada com inoculante ou cal foram de 61,2, 54,1 e 51,7%, respectivamente. Independentemente do aditivo, a ensilagem da cana-de-açúcar resulta em perda de nutrientes e redução de digestibilidade.Item Performance and rumen parameters of crossbred dairy cows fed two sugarcane varieties combined or not with soybean hulls(2014) Lima, Maria Lúcia Pereira; Simili, Flávia Fernanda; Medeiros, Maria Izabel Merino de; Balieiro Neto, Geraldo; Ribeiro, Enilson Geraldo; Paz, Claudia Cristina Paro deTwo sugarcane varieties (IAC86-2480 and IAC91-2195) combined or not with soybean hulls (SH), partially replacing corn in concentrate, were included in the diet of crossbred dairy cows to evaluate the effects on feed intake, milk production, milk composition and rumen parameters of crossbred cows. The sugarcane varieties (IAC86-2480 and IAC91-2195) and concentrate compositions (with and without SH) were analyzed in a 2 × 2 factorial arrangement. Treatments were assigned to blocks by lactation period to evaluate feed intake, milk production and milk composition. A Latin square design was used to analyze rumen parameters. Feed intake, milk production and composition were similar among treatments. Average daily feed intake was 19.93 kg DM in cows fed IAC86-2480 sugarcane and 17.98 kg DM in those fed IAC91-2195, and their average milk production was 19.27 kg and 18.94 kg, respectively. The treatments with IAC86-2480 and IAC91-2195 had different effects on ruminal pH (6.47 and 6.61, respectively) and ammoniacal nitrogen (12.88 and 16.57 mg/dL, respectively). Sugarcane variety and concentrate composition had an interaction effect on volatile fatty acid levels and acetic acid/propionic acid ratio (93.62 mM and 2.54 for IAC86-2480 with SH; 106.70 mM and 2.41 for IAC86-2480 without SH; 115.70 mM and 3.30 for IAC91-2195 with SH; and 93.21 mM and 1.81 for IAC91-2195 without SH, respectively). Sugarcane variety and soybean hull inclusion in feed concentrate do not affect feed intake, milk production or composition in crossbred cows, although these variables change fatty acid production and ruminal pH.