Elias, AliceFerreira, Ana Beatriz MonteiroBueno, César Júnior2024-05-212024-05-2120150100-5405S0100-54052015000400315-scl10.1590/0100-5405/2044https://repositorio-aptaregional.agricultura.sp.gov.br/handle/123456789/2377ABSTRACTSoilborne phytopathogenic fungi cause economical losses to several crops and are difficult to control. These fungi can be grouped according to the common symptoms they cause in plants, as well as to the extracellular enzymes they can produce. The aim of this study was to verify the in vitroproduction of extracellular enzymes for soilborne fungi and to relate these enzymes to the symptoms that each fungus causes in the host plant. The assay was conducted in completely randomized design, including two factors, seven fungi (Cylindrocladium spathiphylli, Rhizoctonia solani, Sclerotium rolfsii, Ceratocystis fimbriata, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium oxysporum f. sp. dianthi and Verticillium dahliae) plus control and six enzymes (amylase, carboxymethyl cellulase, lipase, laccase, catalase and gelatinase) with 10 replicates. Catalase and gelatinase were measured based on a score scale, while the other enzymes were analyzed by calculating the circular crown area (mm2). The assay was repeated twice and statistical analysis was done by using data of both assays. The fungi that cause root and collar rot presented greater laccase production, while those that cause obstruction, fissure and even destruction of the vascular system demonstrated prevalence of lipase. RESUMOOs fungos fitopatogênicos habitantes de solo causam perdas econômicas em muitas culturas e são difíceis de serem controlados. Esses fungos podem ser agrupados pelos sintomas comuns que causam nas plantas, bem como pelas enzimas extracelulares que podem produzir. O objetivo do trabalho foi verificar a produção in vitro de enzimas extracelulares por fungos de solo e tentar relacionar essas enzimas com os sintomas que cada fungo causa em planta hospedeira. O ensaio foi delineado em esquema inteiramente casualizado, com dois fatores, sete fungos (Cylindrocladium spathiphylli, Rhizoctonia solani, Sclerotium rolfsii, Ceratocystis fimbriata, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium oxysporum f. sp. dianthi e Verticillium dahliae) mais testemunha e seis enzimas (amilase, carboximetilcelulase, lipase, lacase, catalase e gelatinase) com 10 repetições. Catalase e gelatinase foram mensuradas por escala de notas, enquanto que as demais pelo cálculo da área da coroa circular. O ensaio foi repetido e a análise foi realizada com os dados de dois ensaios. Os fungos que causam podridão na raiz ou no colo da planta apresentaram maior produção de lacase, enquanto os que causam obstrução, fendas ou até a destruição do sistema vascular demonstraram a prevalência da lipase.Fungos de solointeração enzimas-doençassintomatologiaSoilborne fungienzymes-diseases interactionsymptomatologyProdução in vitro de enzimas extracelulares por fungos e sua relação com os sintomas descritos em planta hospedeiraArtigos