Sussel, Fábio RosaViegas, Elisabete Maria MacedoEvangelista, Mariana MachadoGonçalves, Giovani SampaioSalles, Fernando AndréGonçalves, Ligia Uribe2024-05-142024-05-1420141807-8672S1807-86722014000400001-scl10.4025/actascianimsci.v36i4.23836https://repositorio-aptaregional.agricultura.sp.gov.br/handle/123456789/823The aim of this study was to evaluate the effect of replacing animal protein with vegetable protein sources on the productive performance of Astyanax altiparanae (lambari-do-rabo-amarelo). Five experimental diets were formulated with increasing replacement levels of animal protein by vegetable protein. A total of 9000 individuals (initial mean weight 1.18 ± 0.12 g, initial mean length 2.1 ± 0.3 cm) were distributed in 20 net cages (1 m³) with a density of 450 ind. m-3. Cages were randomly placed in a pond (180 m², 1.5 m deep, 10% water renewal per day). After 63 days of cultivation, total count and individual biometrics from 20% of each experimental unit were taken. Mean weight, total length, survival, feed conversion, biomass weight gain and proximate body composition were evaluated. The experimental design was completely randomized with five treatments and four replications. The reduction in the formulation cost achieved by increasing levels of vegetable protein compensated the slight decrease in biomass gain. Besides that, inclusion of vegetable protein resulted in greater fat deposition, suggesting future exploration of A. altiparanae as a functional food. O objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito da substituição de fontes de proteína animal por fontes proteicas vegetais no desempenho produtivo do Astyanax altiparanae (lambari-do-rabo-amarelo). Cinco dietas experimentais foram formuladas com níveis crescentes de substituição de proteína animal por proteína vegetal. Foi distribuído o total de 9.000 indivíduos (peso médio inicial 1,18 ± 0,12 g, comprimento médio inicial 2,1 ± 0,3 cm) em 20 tanques-rede (1 m³; 450 ind. m-3). Os tanques-rede foram aleatoriamente dispostos em um viveiro (180 m², profundidade: 1,5 m, renovação de água: 10% ao dia). Após 63 dias de cultivo, foi realizada a contagem total dos indivíduos e biometria individual de 20% de cada unidade experimental. Foram avaliados peso e comprimento médios, sobrevivência, conversão alimentar, ganho em biomassa e composição corporal. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e quatro repetições. A diminuição alcançada no custo de formulação pela inclusão de níveis crescentes de proteína de origem vegetal mais que compensou a ligeira diminuição no ganho em biomassa. Ademais, a inclusão de proteína vegetal resultou em maior deposição lipídica, sugerindo exploração futura de A. altiparanae como alimento funcional.desempenho produtivonutriçãodeposição lipídicaprodução intensivaproductive performancenutritionfat depositionintensive productionReplacement of animal protein with vegetable protein in the diets of Astyanax altiparanaeArtigos